Ηλεκτρισμός: Ενδείξεις για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια ρεύματος τον Οκτώβριο

Ηλεκτρισμός: Ενδείξεις για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια ρεύματος τον Οκτώβριο
Τρίτη, 24/09/2024 - 06:44

Στα 119,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται μέχρι σήμερα η μέση τιμή της χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τον Αύγουστο που η τιμή άγγιξε τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αν η πορεία της χονδρικής δεν κάνει απότομα «τινάγματα» και διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα τότε οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για τα τιμολόγια ρεύματος του Οκτωβρίου θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή χονδρικής στο χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου ως 24 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 119,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση τιμή χονδρικής του Αυγούστου των 129, 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα, η μέση τιμή του Αυγούστου ήταν μειωμένη κατά 4,2% σε σχέση με τον Ιούλιο, που μέχρι στιγμής ήταν ο πιο ακριβός μήνας για το 2024 με μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στα έναντι 135,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την απότομη εκτίναξη από τα 98,69 ευρώ μεγαβατώρα, που ήταν η μέση τιμή του Ιουνίου.

‘Ηδη σήμερα, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) υποχωρεί στα 99,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά 12,37% χαμηλότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή της προηγούμενης ημέρας. Την πρώτη θέση στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έχουν οι μονάδες φυσικού αερίου με το μερίδιο να ανέρχεται σε 41,71%. Η παραγωγή από τις ΑΠΕ είχε σήμερα περιορισμένη συνεισφορά, καθώς το μερίδιο τους δεν ξεπέρασε το 28,15%. Τα υδροηλεκρικά περιορίζονται στο 3,39% και ο λιγνίτης στο 2,53%. Φαίνεται πως καθοριστικό ρόλο στη πτώση της τιμής έπαιξαν οι εισαγωγές ρεύματος, οι οποίες φθάνουν 19,64% του όγκου συναλλαγών.
Τέλος, ΄όσον αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου, το TTF αυξήθηκε χθες κατά 5,055% για να φθάσει στα 36,185 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο κοντά στο οποίο κινήθηκε τις περισσότερες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ η τιμή του CO2 κυμαίνεται στα 64,16 ευρώ/τόνο.

Η τελική τιμή χρέωσης για τα κυμαινόμενα τιμολόγια που θα πληρώσουν οι καταναλωτές και θα ανακοινωθεί από τους προμηθευτές την 1η Οκτωβρίου εξαρτάται από την πορεία των τιμών χονδρικής έως το τέλος του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις αυτό θα εξαρτηθεί από το ύψους της τιμής που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι οι τιμές που πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές να είναι κάτω από 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η επιδότηση, η οποία αφορά στα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή στα πράσινα και τα κίτρινα και όχι στα σταθερά, ήταν για τον Σεπτέμβριο στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες ενώ τον Αύγουστο, πρώτος μήνας που τέθηκαν σε εφαρμογή εκ νέου οι επιδοτήσεις μέσω της έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο, η επιδότηση ήταν στο 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα επίσης για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Πάντως σε κάθε περίπτωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επισημανθεί ότι αν χρειαστεί και για όσο διάστημα χρειαστεί τα νοικοκυριά θα επιδοτούνται για το ενεργειακό κόστος.