Αυτό καταγγέλλει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) με επιστολή του προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την οποία ζητεί επίσης να επιλυθεί ρυθμιστικά το ζήτημα της ζημίας που υφίστανται οι προμηθευτές στα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού, εξαιτίας της διαφοράς της αξίας μεταξύ της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας. Η ζημία των προμηθευτών προκύπτει από το γεγονός ότι απορροφούν ενέργεια κατά τις μεσημεριανές ώρες που ή τιμή στην αγορά είναι χαμηλή και προσφέρουν ενέργεια το απόγευμα και τη νύχτα ότι η τιμή της είναι πολύ υψηλότερη αλλά δεν αποζημιώνονται για τη διαφορά.
Ο ΕΣΠΕΝ στην επιστολή του κάνει λόγο για κατεπείγουσα ανάγκη συμπλήρωσης του πλαισίου εκκαθαρίσεων αναφορικά με τις παροχές που εντάσσονται σε σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού, όσο και για την ανάγκη ρυθμιστικής επίλυσης του ζητήματος της ζημίας που επωμίζονται οι προμηθευτές στα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού, εξαιτίας του ανισοζυγίου μεταξύ της αξίας της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας.
Υπενθυμίζει ότι με απόφαση της ΡΑΑΕΥ του 2023 έγιναν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την ενέργεια που καταλογίζεται στις περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού. Ωστόσο στην απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά τις τηλεμετρούμενες παροχές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος. Η απόφαση αυτά επίσης προέβλεπε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να εισηγηθεί το καθεστώς που πρέπει να ισχύσει σε περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού σε παροχές με μη τηλεμετρούμενο μετρητή φορτίου, εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες. Η εισήγηση αυτή θα έπρεπε να έχει υποβληθεί στη ΡΑΑΕΥ έως τον Ιανουάριο του 2024. Κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ο ΕΣΠΕΝ στην επιστολή του σημειώνει ότι η έλλειψη εισήγησης για την τροποποίηση – συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους προμηθευτές οι οποίοι έχουν συνάψει συμβάσεις ενεργειακού συμψηφισμού.
Επιπρόσθετα, τονίζει ότι για όλες τις περιπτώσεις των σχημάτων ενεργειακού συμψηφισμού, συνεχίζει να μην εξασφαλίζεται η πλήρης ανάκτηση κόστους για τους προμηθευτές, λόγω της διαφοράς στην αξία μεταξύ της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας.
Συγκεκριμένα ο προμηθευτής αποζημιώνεται για την εγχεόμενη ενέργεια στις ισχύουσες τιμές κατά τις ώρες έγχυσης, οι οποίες είναι κυρίως μεσημβρινές οπότε και οι τιμές είναι χαμηλές, ενώ οφείλει -σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο να απομειώνει αντιστοίχως την απορροφούμενη ενέργεια για την οποία τιμολογεί τον πελάτη τις υπόλοιπες ώρες, οπότε και οι τιμές τείνουν κατά κανόνα να είναι υψηλότερες.
Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ τα ζητήματα αυτά είναι εντονότερα σήμερα λόγω της μεγάλης και αυξανόμενης διακύμανσης που παρατηρείται στην Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς εντός 24ωρου, της έναρξης των μηνιαίων καταμετρήσεων που καθιστά πιθανότερη την ύπαρξη υπερβάλλουσας ενέργειας κατά τη μηνιαία περίοδο καταμέτρησης για τις παροχές με μη τηλεμετρούμενους μετρητές και του σημαντικού αριθμού πελατών που συνεχίζουν να εντάσσονται σε σχήματα net metering
Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από τη ΡΑΑΕΥ να κινηθεί άμεσα η διαδικασία τροποποίησης - συμπλήρωσης του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης, για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των εκκαθαρίσεων στις περιπτώσεις:
α. Ενεργειακού συμψηφισμού σε παροχές με μη τηλεμετρούμενο μετρητή φορτίου.
β. Εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
γ. Ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες.
Επίσης θεωρεί ότι το Εγχειρίδιο Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης θα πρέπει επίσης να τροποποιηθεί στις παροχές των Συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ).
Καθώς και να επιλυθεί ρυθμιστικά το ζήτημα της ζημίας που επωμίζονται οι προμηθευτές στα σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού, εξαιτίας του ανισοζυγίου μεταξύ της αξίας της εγχεόμενης και της απορροφούμενης ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού.