Τιμολόγια ρεύματος: Ανησυχία για τις τιμές στην Ελλάδα λόγω Μέσης Ανατολής

Τιμολόγια ρεύματος: Ανησυχία για τις τιμές στην Ελλάδα λόγω Μέσης Ανατολής
Τετάρτη, 02/10/2024 - 08:43

Ανησυχία προκαλεί η πιθανή ανακοπή της αποκλιμάκωσης των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος λόγω της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς αυτή αποτελεί τη βάση τιμολόγησης στη λιανική αγορά.

H επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ανέτρεψε τα δεδομένα, οδηγώντας σε άνοδο 5% στις τιμές του πετρελαίου, με τα συμβόλαια Μπρεντ για τον Δεκέμβριο να φτάνουν τα 75,40 δολάρια και τις τιμές του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο TTF να κλείνουν στα 39,5 ευρώ ανά MWh.

Αυτό το κλίμα επηρεάζει και τις στρατηγικές των παρόχων για τα σταθερά μπλε τιμολόγια, τα οποία είχαν προωθηθεί με βάση τις προσδοκίες για πτώση των τιμών. Η ΔΕΗ διατήρησε σταθερές τις τιμές των μπλε τιμολογίων της, με το οικιακό myHomeEnter στα 14,5 λεπτά και το myHomeOnline στα 14,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τιμές χαμηλότερες από τα αντίστοιχα πράσινα τιμολόγια.

Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο διαμορφώνονται ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του Σεπτεμβρίου για την πλειονότητα των καταναλωτών, μετά από τις μειώσεις που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ μείωσε την τιμή του πράσινου οικιακού τιμολογίου στα 14,96 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 6,1% χαμηλότερα από τον Σεπτέμβριο, ενώ τα επαγγελματικά τιμολόγια υποχώρησαν κατά 4,7%, στα 16,34 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Την ίδια ώρα, οι πάροχοι Protergia και Ήρων ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν τα τιμολόγιά τους στα ίδια επίπεδα για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στα 15,99 και 15,8 λεπτά αντίστοιχα.