Αλλάζουν τα μπλε τιμολόγια

Αλλάζουν τα μπλε τιμολόγια
Τρίτη, 15/10/2024 - 06:34

Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά το νέο καθεστώς για τα σταθερά μπλε τιμολόγια, όπου, σε συνέχεια ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, σταθερά τιμολόγια θα θεωρούνται μόνο όσα έχουν διάρκεια ισχύος 12 μήνες και πάνω.

Αλλάζουν τα τιμολόγια ρεύματος και στο επίκεντρο μπαίνουν τα πράσινα και τα μπλε τιμολόγια.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά το νέο καθεστώς για τα σταθερά μπλε τιμολόγια, όπου, σε συνέχεια ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, σταθερά τιμολόγια θα θεωρούνται μόνο όσα έχουν διάρκεια ισχύος 12 μήνες και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι τα μπλε τιμολόγια θα πρέπει να είναι διάρκειας 12 μηνών και όχι 6 μηνών.

Η ενσωμάτωση της οδηγίας θα σημάνει την αναδιαμόρφωση του χάρτη των σταθερών τιμολογίων, όπου σήμερα κυριαρχούν μπλε τιμολόγια διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών, με σημαντικό μέρος των καταναλωτών να τα έχουν επιλέξει.

Το εν λόγω εδάφιο της Οδηγίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να προσφέρουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή και συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι τελικοί πελάτες που διαθέτουν έξυπνο μετρητή μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας και ότι όλοι τελικοί πελάτες μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, με τουλάχιστον ένα προμηθευτή και με κάθε προμηθευτή που έχει περισσότερους από 200.000 τελικούς πελάτες».

Αλλάζουν και τα πράσινα

Μια δεύτερη αλλαγή, αφορά την άρση της υποχρεωτικότητας σχετικά με τα πράσινα τιμολόγια. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2025 αίρεται η υποχρέωση των προμηθευτών να παρέχουν στους νέους τους πελάτες πράσινα τιμολόγια, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει κάτι για τους υφιστάμενους. Όσοι έχουν πράσινο τιμολόγιο, κοντά στα 5 εκατομμύρια καταναλωτές, μπορούν να παραμείνουν σε αυτό, για όσο καιρό το επιθυμούν.