Λογαριασμοί ρεύματος: «Καλπάζει» η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος- Αλμα 150% από το Σάββατο

Λογαριασμοί ρεύματος: «Καλπάζει» η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος- Αλμα 150% από το Σάββατο
Τετάρτη, 13/11/2024 - 06:49

Αν και ακόμη νωρίς να πει προβλέψει κανείς με ασφάλεια το πώς θα κινηθούν οι τιμές στις δύο και πλέον εβδομάδες που απομένουν έως το τέλος Νοεμβρίου οπότε με τη μέση τιμή θα έχει διαμορφωθεί η εικόνα για το αν θα αυξηθούν οι λογαριασμού ρεύματος τον επόμενο μήνα ωστόσο τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν είναι ενθαρρυντικά.

«Καλπάζει» η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος με τη μέση τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται σήμερα Τετάρτη στα 229,84% ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που διαγράφει ανοδική τροχιά με την ανησυχία για το πώς θα διαμορφωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος τον Δεκέμβριο να εντείνεται.

Αν και ακόμη νωρίς να πει προβλέψει κανείς με ασφάλεια το πώς θα κινηθούν οι τιμές στις δύο και πλέον εβδομάδες που απομένουν έως το τέλος Νοεμβρίου οπότε με τη μέση τιμή θα έχει διαμορφωθεί η εικόνα για το αν θα αυξηθούν οι λογαριασμού ρεύματος τον επόμενο μήνα ωστόσο τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν είναι ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας από τις 9 Νοεμβρίου, που ήταν στα 91,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχει κάνει άλμα κατά 150,04% μέσα σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις.

Η μέση τιμή μέχρι τις 13 Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 129,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν ο Οκτώβριος, όπου καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση στις χονδρεμπορικές τιμές, η μέση τιμή ήταν στα 91,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η μέγιστη τιμή καταγράφηκε σήμερα στις τέσσερις το απόγευμα, όταν έσβησαν τα φωτοβολταϊκά και διαμορφώθηκε στα 579,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η κατώτερη δεν έπεσε κάτω από τα 108,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής επέδρασε στην άνοδο των τιμών ενώ στον… χάρτη των καυσίμων που παράγουν ηλεκτρισμό επανεμφανίστηκε δυναμικά και ο λιγνίτης.

Ειδικότερα, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σήμερα κυριαρχεί το φυσικό αέριο με το μερίδιο να φτάνει στο 55,92%. Η παραγωγή από ΑΠΕ οριακά ξεπερνά σε μερίδιο τον λιγνίτη, καθώς διαμορφώθηκε σε ποσοστό 14,70% έναντι 14,48% που είναι το μερίδιο του ορυκτού καυσίμου. Αυξημένες είναι και οι εισαγωγές που οριακά αγγίζουν το 10%. Η ίδια εικόνα με αυξημένο το μερίδιο του φυσικού αερίου αλλά και του λιγνίτη και περιορισμένο της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ εμφανίστηκε και στις προηγούμενες ημέρες.

Οι ποσότητες ρεύματος που αγόρασε η Βουλγαρία ανήλθαν σε 9.306 MWh,η Βόρεια Μακεδονία 6.511 και η Αλβανία 5611 MWh. Προς την Ιταλία οι ποσότητες ήταν ελάχιστες. Ανήλθαν μόλις σε 294 MWh. Οι συνολικές ποσότητες ρεύματος που πουλήθηκαν προς τις Βαλκανικές χώρες έφτασαν σε 24.253 MWh. Αντίθετα οι εισαγωγές ρεύματος από τις ίδιες χώρες ήταν στις 17.253 MWh με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι θετικό για την Ελλάδα κατά 7.000 MWh.

Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αν και κινήθηκε πτωτικά (-0,36%) παραμένει σε επίπεδα πέριξ των 43,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκαλώντας προβληματισμό για την πορεία που θα ακολουθήσει ενώ την ίδια ώρα η Ουκρανία αυξάνει τη ζήτηση της για εισαγωγές ηλεκτρισμού και παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αυτός δεν είναι κύριος παράγοντας αύξησης των τιμών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη οι τιμές κινούνται ανοδικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η αύξηση των εξαγωγών της Ευρώπης προς την Ουκρανία, καθώς το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα ελάμβανε 5.215 MWh από την ΕΕ, εντός 24 ωρών και ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής μεταξύ 16.00-19.00. Οι εισαγωγές προέρχονται από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία.