Θέμα που έχει αναδείξει και η Ελλάδα, που πλήττεται τις υψηλές τιμές ενέργειας σε αντίθεση με άλλες της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης, τόσο σε πολιτικό επιπέδο με τις επιστολές Μητσοτάκη στην Κομισιόν όσο και με τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς της εγχώριας βιομηχανίας (ΕΒΙΚΕΝ) και την κοινή στάση που ακολουθούν μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίρκο Λέτα, σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επανέλαβε ανάγκη η μετάβαση να προχωρήσει ισόρροπα με την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επενδύσεις για φυσικό αέριο στη χώρα μας, τονίζοντας ότι το αέριο θα είναι απαραίτητο έως και για τα επόμενα 50 χρόνια.
«Πρέπει να εφαρμόσουμε την πράσινη μετάβαση με ρυθμό που θα καταστρέψει τη βιομηχανία μας, θα την καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστική και θα την επιβαρύνει με περιττές ρυθμίσεις; Η απάντηση, και πάλι, είναι σαφώς όχι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ωστόσο αντίστοιχες ανησυχίες και προβληματισμοί έρχονται και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτεραιότητων της πολωνικής προεδρίας, έκανε αναφορά στα ζητήματα του ενεργειακού κόστους και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.
Η συγκράτηση των τιμών της ενέργειας και της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες, ιδίως από τη Ρωσία, αποτελεί άλλη μια προτεραιότητα για την Πολωνία σύμφωνα με Ντόναλντ Τουσκ, οποίος δήλωσε ότι η αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια. «Πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα μας, αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να μην είμαστε ανταγωνιστικοί», είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε την ανάγκη να πέσουν οι υψηλές τιμές ενέργειας τονίζοντας ότι είναι εφικτό να συνδυαστεί με την ολοκλήρωση της σταδιακής απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
«Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι διαρθρωτικά υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ ή στην Κίνα και ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ της ΕΕ. Πρέπει λοιπόν να τις ρίξουμε, ενώ ολοκληρώνουμε τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», είπε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι οι δύο στόχοι είναι σημαντικοί και συμβαδίζουν. Εξήγησε ότι αυτό θα επιτευχθεί διαφοροποιώντας τα ενεργειακά μας αποθέματα και επενδύοντας σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας επόμενης γενιάς, όπως η σύντηξη, η βελτιωμένη γεωθερμία και οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να κινητοποιηθούν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και των υποδομών αποθήκευσης. «Πρέπει να άρουμε τα εναπομείναντα εμπόδια στην Ενεργειακή μας Ένωση και πρέπει να συνδέσουμε καλύτερα τα καθαρά και χαμηλά ενεργειακά μας συστήματα. Όλα αυτά θα τα εντάξουμε σε ένα νέο οικονομικό ενεργειακό σχέδιο που θα παρουσιάσουμε τον Φεβρουάριο», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής.