Εντός του χρονοδιαγράμματος η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο οποίος στην 5η Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους, δήλωσε ότι το 2023 θα μεταφερθούν οι πρώτες ποσότητες στις τουρκικές ακτές.
Η Τουρκία δεν σταματά μόνο στην εξόρυξη φυσικών πόρων αλλά προχωρά και στην ανάπτυξη μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα ενισχύσουν το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Η πρώτη συγκόλληση σωλήνων που θα φέρει φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στις ακτές της Τουρκίας αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ την Παρασκευή.
Μιλώντας στην 5η Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι οι σωλήνες μήκους 170 χιλιομέτρων θα τοποθετηθούν σε βάθος νερού 2.200 μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι γεωτρήσεις, μέχρι στιγμής, έχουν αποδώσει 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
«Όλοι οι αγωγοί που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας στην ξηρά θα βρίσκονται στο Φίλιο τον επόμενο μήνα. Μετά τους υποχρεωτικούς ελέγχους, ελπίζουμε να ξεκινήσουμε την πρώτη συγκόλληση των σωλήνων πριν από την τοποθέτησή τους στον πυθμένα της θάλασσας», δήλωσε.
Ο Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι τα έργα βρίσκονται επί του παρόντος εντός του χρονοδιαγράμματος για τη χρήση του φυσικού αερίου το επόμενο έτος.
Το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σακάρυα θα μεταφερθεί στην παραθαλάσσια πόλη Φίλιος στη Μαύρη Θάλασσα το 2023, όπου θα δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου.
Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι οι δοκιμές ροής στις γεωτρήσεις Turkali-1 και Turkali-2 στη Μαύρη Θάλασσα έχουν ολοκληρωθεί, με την πρώτη να επιτυγχάνει ημερήσια ροή φυσικού αερίου 1,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και τη δεύτερη να φτάνει τα 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
«Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι είναι δυνατή η παραγωγή αερίου 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως κατά μέσο όρο από κάθε γεώτρηση», όπως διαβεβαίωσε.
Στο πλαίσιο του σχεδίου της Τουρκίας να γίνει πιο ανεξάρτητη ενεργειακά, σχεδιάζεται η επέκταση των γεωτρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Για το σκοπό αυτό, ένα τέταρτο γεωτρύπανο προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον υπάρχοντα στόλο των τριών πλοίων.
«Το τέταρτο πλοίο βρίσκεται επί του παρόντος ελλιμενισμένο στο λιμάνι Tasucu στη Μερσίνα. Μετά τη συντήρησή του, θα αποπλεύσει για την πρώτη του γεώτρηση», σημείωσε ο Ντονμέζ.
Επέκταση των ΑΠΕ
Η Τουρκία επεκτείνει ομοίως το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα.
Ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι οι διαγωνισμοί της Ζώνης Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πόρων (ΖΑΕΠ) έχουν γίνει οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μαζί με τους τοπικούς πόρους, παράγοντας το 65% της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας με σωρευτική ισχύ 4.250 μεγαβάτ (MW).
«Την προσεχή περίοδο, η ποσότητα αυτή θα φθάσει τα 7.000 MW χάρη στους επερχόμενους διαγωνισμούς δυναμικότητας 2.750 MW. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους διαγωνισμούς ΖΑΕΠ RES-3 [αιολικών] είναι η 31η Μαΐου. Θα αρχίσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις για το ΖΑΕΠ GES-4 [ηλιακή ενέργεια] από τις 21 Ιουνίου και θα ολοκληρώσουμε τους διαγωνισμούς το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.