Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία που έχουν επιτείνει την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και παράλληλα οι στόχοι της Δύσης να περιορίσουν – έως και να εκμηδενίζουν – τα ρυπογόνα καύσιμα, έχουν ωθήσει την κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς και τις γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να επιταχύνουν τα επόμενα βήματά τους.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια που διοργάνωσε η εφημερίδα Handelsblatt καταγράφηκαν πολλές απόψεις και πραγματοποιήθηκαν επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.
Πολλοί ειδικοί υπογράμμισαν, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, πως η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να καλύψει η ίδια τις ανάγκες της για πράσινο υδρογόνο για τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Κι αυτό γιατί τη Γερμανία δεν τη βοηθά η μορφολογία του εδάφους της για την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η οποία στη συνέχεια να χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου. Η Γερμανία θα πρέπει να εισάγει έως και 80% της ενέργειας που απαιτείται και, έτσι, αναζητά συνεργασίες με κάποιες άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τη γερμανική στρατηγική για το υδρογόνο, ο στόχος για παραγωγή στη Γερμανία έως το 2030 είναι μόνο μια ετήσια δική της παραγωγή 500.000 τόνων πράσινου υδρογόνου.
Η Αυστραλία αποτελεί μια περίπτωση χώρας που έχει αποτανθεί η γερμανική κυβέρνηση. Για παράδειγμα ο Αυστραλός επιχειρηματίας Andrew Forrest θέλει να παράγει πράσινο υδρογόνο σε μεγάλη βιομηχανική κλίμακα από το 2023 και να μπορεί να παραδώσει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2030, όπως δήλωσε στην Handelsblatt. Από τη γερμανική πλευρά στα τέλη Μαΐου, η ομοσπονδιακή υπουργός Έρευνας Bettina Stark-Watzinger (FDP) ταξίδεψε στην Αυστραλία με μια μεγάλη αντιπροσωπεία σε μια διάσκεψη για το υδρογόνο, υπογραμμίζοντας έτσι το γερμανικό ενδιαφέρον.
Η Ινδονησία εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον στο Συμπόσιο για το Υδρογόνο της Handelsblatt. Ο Πρέσβης Arif Havas Oegroseno είπε ότι η Ινδονησία έχει δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 474 gigawatt και θέλει να την επεκτείνει περαιτέρω. Μέχρι τώρα η Ινδονησία ήταν μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα τελευταία χρόνια όμως η χώρα ανακαλύπτει τις οικολογικές επενδύσεις ως πυλώνα της οικονομίας και ελπίζει σε δισεκατομμύρια από το εξωτερικό.
Ωστόσο δεν λείπει και η κριτική για το συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, στη βάση μιας πιο αισιόδοξης ματιάς για τις δυνατότητες της Γερμανίας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Ο Andreas Schierenbeck, συνιδρυτής της εταιρείας HH2E και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper, δήλωσε στο Συμπόσιο της Handelsblatt: «Θέλουμε να παράγουμε στη Γερμανία σε τοποθεσίες που είναι στρατηγικά ευνοϊκές». Η HH2E έχει φιλόδοξα σχέδια για την έναρξη παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα.
Αν και ο Schierenbeck αναγνώρισε ότι «φυσικά θα χρειαστούμε και εισαγωγές», ωστόσο, υπενθύμισε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη μπορέσει να εισάγει απευθείας πράσινο υδρογόνο.