Θεωρείται το μεγαλύτερο έργο στον κόσμο για την παραγωγή και εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και μετά την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πλέον το Κατάρ ελκύει επενδυτικά κεφάλαια από ευρωπαϊκές χώρες που αναζητούν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Πιστεύω ότι η στρατηγική συνεργασία που εγκαινιάστηκε σήμερα θα μπορέσει να μας βοηθήσει περαιτέρω, όσον αφορά τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην αγορά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni Claudio Descalzi μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
«Η Eni είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την QatarEnergy σε αυτό το έργο - συνεχίζει ο Descalzi - για να συμβάλει θετικά στην αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο παγκοσμίως».
Η κοινοπραξία της QatarEnergy θα κατέχει το 75% και η Eni το υπόλοιπο 25%. Η συμφωνία, της οποίας η διαπραγμάτευση ξεκίνησε το 2019, έχει διάρκεια 27 ετών και ενισχύει σημαντικά την παρουσία της Eni στην Μέση Ανατολή, ενώ το North Field East αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι η χώρα που μαζί με τη Γερμανία εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα για την Ιταλία, η Eni μπορεί να έχει διαβεβαιώσει πως δεν έχει λάβει μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες από τη Ρωσία, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ. Έτσι αναμένεται τις επόμενες ημέρες η Gazprom να τροφοδοτήσει την Eni με λιγότερο φυσικό αέριο από αυτό που ζητά. Σε κάθε περίπτωση στην Ρώμη θεωρούν ότι η αναπροσαρμογή της ενεργειακής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία.
Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης αποτελεί η αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα. Σήμερα τα αποθέματα αποθήκευσης φτάνουν στο 54% και ο στόχος είναι να ξεπεράσουν το 80% και να αγγίξουν το 90%.
Λεπτομέρειες για το ιταλικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, καθώς πρόκειται να συνεδριάσει η Τεχνική Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης και Παρακολούθησης Φυσικού Αερίου, που συστάθηκε στο Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης. Η Τεχνική Επιτροπή θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει μια δέσμη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα συζητηθούν αμέσως μετά με τον αρμόδιο υπουργό Roberto Cingolani.