Παρά το γεγονός του πολέμου στην Ουκρανία που προκάλεσε την προεδρική απόφαση για αύξηση της διύλισης αμερικανικού πετρελαίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί μακροπρόθεσμα ο στόχος της περισσότερης καθαρής ενέργειας.
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα, αλλά, παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο ένα σχέδιο δράσης 13 σελίδων που αφορά σε πολλά υπουργεία.
Συγκεκριμένα η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα που συμμετείχαν ηγέτες μεγάλων χωρών, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι, είχε ως στόχο μια ευρύτερη συζήτηση για τη μείωση των εκπομπών ως μέρος της συμφωνίας του Παρισιού, η οποία καλεί τις χώρες να ενισχύουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα κάθε πέντε χρόνια. Η συμφωνία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή πίεση, και όχι σε νομικά δεσμευτικούς μηχανισμούς επιβολής, για να πειστούν οι χώρες να προβούν σε βαθιές περικοπές εκπομπών.
Ο κ. Μπάιντεν χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής για να αποκαλύψει έναν νέο στόχο που απαιτεί μείωση των εκπομπών στις ΗΠΑ κατά 52% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. Το έτος 2005 είναι μια κοινή βάση για τέτοιους κλιματικούς στόχους. Αυτός ο νέος στόχος του Μπάιντεν για τις εκπομπές θα διπλασιάσει σχεδόν τον στόχο που είχε θέσει ο Ομπάμα, ο οποίος στο δικό του πρόγραμμα είχε στοχεύσει μείωση κατά 28% έως το 2025 από τα επίπεδα του 2005. Στην κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου που τέθηκε εκ νέου.
«Κανένα έθνος δεν μπορεί να λύσει αυτή την κρίση μόνο του», είπε ο κ. Μπάιντεν κατά την έναρξη της διήμερης διαδικτυακής Συνόδου Κορυφής. «Όλοι εμείς, και ιδιαίτερα όσοι από εμάς εκπροσωπούμε τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει να ανοίξουμε το βήμα μας».
«Τα σημάδια (για την πορεία του περιβάλλοντος) είναι αναμφισβήτητα, η επιστήμη είναι αναμφισβήτητη και το κόστος της αδράνειας συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο κ. Μπάιντεν, στη Σύνοδο που συμμετείχαν 40 αρχηγοί κρατών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο δράσης για το Κλίμα που δόθηκε στη δημοσιότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να διπλασιάσουν, έως το 2024, την ετήσια δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με ό,τι παρείχαν κατά το δεύτερο εξάμηνο της Κυβέρνησης Obama-Biden (2013-16). Και έτσι ως μέρος αυτού του στόχου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση προσαρμογής έως το 2024. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις θα συνεργαστεί στενά με το Κογκρέσο για την επίτευξη αυτών των στόχων.