Προειδοποίησε τη δύση και τις χώρες τις χώρες της Ασίας που έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο θέμα των κυρώσεων, ότι η επιπλέον αυσηροποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη ποσοτήτων πετρελαίου στην αγορά και ιλιγγιώδη άνοδο ακόμα και πάνω από 300 – 400 δολάρια το βαρέλι. Την προειδοποίηση την απηύθυνε σχολιάζοντας την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι της Δύσης από την Ιαπωνία για να τεθεί ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
Πρώτα απ’ όλα η συγκεκριμένη πρόταση συζητήθηκε εις βάθος στη συνεδρίαση της G-7 που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία πριν από λίγες ημέρες. Οι ηγέτες των 7 μεγάλων οικονομιών προβληματίστηκαν για την περίπτωση να τεθεί πλαφόν μονομερώς στην τιμή που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Μάλιστα η πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε έναν τέτοιο μέτρο καταγράφηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου.
Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί ότι με Προεδρικό Διάταγμα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε πριν από μερικές ημέρες να εκτοπίσει, χωρίς αποζημείωση, από το έργο Sakhalin 2 τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp, η οποίες μαζί με τη Gazoprom είχαν συμπράξει σε κοινοπραξία. Η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να πουλήσει τις μετοχές της, καθώς είχε αποφασίσει να μη συνεχίσει τη συνεργασία με τη Gazprom μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Έτσι ήταν ορατό το ενδεχόμενο μιας αντίστοιχης πώλησης μετοχών και από την πλευρά των ιαπωνικών επιχειρήσεων. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς τη δημιουργία μιας άλλης κοινοπραξίας που θα αναλάβει το έργο και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην οποία οι εκτιμήσεις κατατείνουν στην πρόβλεψη ότι θα είναι δύσκολο να συμμετέχει τόσο η αμερικάνικη Shell, όσο και οι δύο ιαπωνικές επιχειρήσεις, καθώς θα είναι δύσκολο σε αυτή τη διεθνή συγκυρία οι τρεις επιχειρήσεις να ζητήσουν μερίδιο από την ρωσική κυβέρνηση, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν. Ακόμα και αν το κάνουν όμως είναι βέβαιο ότι θα προταθούν όροι πολύ διαφορετικοί από αυτοί που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Κατά την πλήρη λειτουργία του ο Sakhalin 2 θα ήταν ο νούμερο ένα προμηθευτής της Ιαπωνίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια.
Φαίνεται ότι ο Μεντβέντεφ σχολίασε τη στάση αυτή της Ιαπωνίας λέγοντας πως στην περίπτωση μονομερούς πλαφόν «δεν θα έχει ούτε πετρέλαιο ούτε αέριο από τη Ρωσία, ενώ δεν θα συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα LNG Shakhalin 2».
Και πρόσθεσε: «Θα υπάρχει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη. Υψηλότερη ακόμη και από την προβλεπόμενη αστρονομική τιμή των 300-400 δολαρίων το βαρέλι».
Η ρωσική πλευρά από την αρχή του πολέμου εκμεταλλεύεται πλήρως τους συνδέσμους που είχε αναπτύξει με χώρες που βρίσκονται στη συμμαχία των ΗΠΑ και με μονομερείς ενέργειες προκαλεί ανησυχίες και δημιουργεί – ενεργειακά κυρίως – ζητήματα. Όπως έχει φανεί, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία κανείς δεν βρέθηκε προετοιμασμένος για έναν ενεργειακό πόλεμο. Ακόμα και πριν από ένα ή δύο χρόνια υπογράφονταν συμφωνίες για ενεργειακά έργα ή μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου αναπτύσσοντας την εξάρτησή τους από τη Μόσχα.
Ο κ. Μεντβέντεφ απέδειξε πως το Κρεμλίνο θα θέτει από εδώ και στο εξής συνεχή σκληρά διλήμματα, σε κάθε ενέργεια ή συζήτηση που συνιστά απειλή. Το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι χαρακτηριστικό. Το πλέον, πάντως, ανησυχητικό είναι πως το κάθε δίλημμα συνοδεύεται και από μια προειδοποίηση. Και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται διατεθειμένος να υλοποιεί κάθε μία από αυτές.