Η Σαουδική Αραβία αναμένει ότι θα έχει απελευθερώσει έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bpd) για εξαγωγές μέχρι το 2030, μειώνοντας την άμεση χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ενέργειας, καθώς επιδιώκει να αντικαταστήσει τα υγρά πετρελαίου με παραγωγή που λειτουργεί με φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει το Energy Intelligence, επικαλούμενο πηγές της βιομηχανίας.
Η Σαουδική Αραβία βασίζεται στο αργό και το μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ανεβάζει τις άμεσες καύσεις αργού και καυσίμων κατά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες.
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, παράγει σήμερα το 51% της ηλεκτρικής της ενέργειας από υγρά πετρελαίου και το 49% από φυσικό αέριο, δήλωσαν πηγές με γνώση του ενεργειακού μείγματος της Σαουδικής Αραβίας στην Energy Intelligence.
Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί επίσης μέρος του στόχου της για το 2060 για μηδενική καθαρή κατανάλωση, προβλέπει ότι το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 55% από φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις πηγές της Energy Intelligence.
Τον Μάιο, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν και η ζήτηση για κλιματισμό στη Μέση Ανατολή άρχισε να αυξάνεται, η Σαουδική Αραβία αύξησε την άμεση χρήση αργού πετρελαίου σε 582.000 bpd, αυξημένη κατά 185.000 bpd από τον Απρίλιο και 131.000 bpd πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία από την Joint Organisations Data Initiative (JODI), η οποία συγκεντρώνει αυτοαναφερόμενα στοιχεία από τις χώρες.
Αυτό το καλοκαίρι, η άμεση καύση αργού και προϊόντων σε μονάδες παραγωγής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία έχει επιταχυνθεί, γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει χαμηλότερη διαθέσιμη προσφορά αργού για τις διεθνείς αγορές, λένε οι αναλυτές.
Η μείωση της άμεσης καύσης πετρελαίου και υγρών πετρελαιοειδών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ενίσχυε την εξαγωγική ικανότητα αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι το όριο της παραγωγικής της ικανότητας θα είναι 13 εκατομμύρια bpd όταν αυτό επιτευχθεί το 2027.
Η Σαουδική Αραβία δεν θα έχει πρόσθετη παραγωγική ικανότητα για να αυξήσει την παραγωγή πάνω από τα 13 εκατομμύρια bpd που έχει δεσμευτεί να έχει μέχρι το 2027, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Αναφερόμενος στον εφοδιασμό των παγκόσμιων αγορών με πετρέλαιο, ο πρίγκιπας διάδοχος είπε ότι «το Βασίλειο θα κάνει το καθήκον του από την άποψη αυτή, καθώς ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μετά την οποία το Βασίλειο δεν θα έχει πρόσθετη ικανότητα αύξησης της παραγωγής».