Η Ευρώπη, έτσι, επιδεινώνεται ενεργειακά, ενώ νέα σενάρια για περαιτέρω μείωση τον χειμώνα επανέρχονται, όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακολουθούμενες κυρώσεις από την ΕΕ.
Από την πλευρά της η Μόσχα προσπαθεί να πείσει πως όλο αυτό γίνεται για τεχνικούς λόγους, που προκύπτουν από τη μη παράδοση τεχνικού υλικού προς την Gazprom λόγω ακριβώς των κυρώσεων αυτών. Συγκεκριμένα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Προεδρικού Γραφείου στη Μόσχα, ανέφερε πως τα άλυτα προβλήματα εντοπίζονται στη Βαλτική Θάλασσα. «Η Gazprom προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα. Γνωρίζουμε ότι οι τεχνικές δυνατότητες για παραδόσεις έχουν πλέον μειωθεί. Η Gazprom ήταν και παραμένει αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις εάν ο ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί λόγω ευρωπαϊκών κυρώσεων», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ.
Πράγματι ενεργειακές εταιρείες έλαβαν λιγότερες ποσότητες από την Gazprom. Για παράδειγμα η ιταλική Eni προέβη σε σχετική δήλωση και δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές στους όγκους φυσικού αερίου που θα λαμβάνει: «Η Gazprom ενημέρωσε ότι θα παραδώσει όγκους φυσικού αερίου περίπου 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, σε σύγκριση με ημερήσιες παραδόσεις περίπου 34 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η Eni θα παρέχει ενημερώσεις σε περίπτωση σημαντικών αλλαγών στους όγκους παράδοσης που θα κοινοποιήσει η Gazprom».
Ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της Γερμανίας, σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό δίκτυο Deutschlandfunk, δεν εμφανίστηκε καθόλου αισιόδοξος, όμως έθεσε ορισμένες προυποθέσεις για την επόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αν με ρωτούσατε εάν (η έλλειψη φυσικού αερίου) είναι προ των πυλών, τότε θα έλεγα ότι εάν οι ροές παραμείνουν στο 20 τοις εκατό και εάν μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε κι άλλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις ήδη υπάρχοντες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, τότε δεν θα έχουμε ακόμη έλλειψη φυσικού αερίου, η οποία θα ήταν η προϋπόθεση για τη Φάση 3». Σημειώνουμε ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Φάση 2 έκτακτης ανάγκης και η Φάση 3 που επικαλείται ο Μιούλερ περιλαμβάνει ακόμα και παροχή δελτίου ενέργειας.
Την ίδια ώρα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε τη Ρωσία «μία από τις τελευταίες αποικιακές δυνάμεις» κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μπενίν στη Δυτική Αφρική και πρόσθεσε πως η Μόσχα υποκινεί έναν «εδαφικό πόλεμο» όπως τον 19ο αιώνα, τον οποίο κανείς στην Ευρώπη δεν είχε υπολογίσει. «Πρόκειται για πόλεμο από τις αρχές του 20ου ή του 19ου αιώνα», είπε ο Μακρόν.
Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως από τη μια οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για έναν βαρύ ενεργειακό χειμώνα και από την άλλη, δε επίπεδο διεθνούς πολιτικής, δεν έχει αλλάξει τίποτα τις τελευταίες ημέρες που να δημιουργούνται σκέψεις επαναφοράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και άρα το δεύτερο τροφοδοτεί το πρώτο, δηλαδή τις αγωνίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των πολιτών τους προς αναζήτηση επιπλέον φυσικού αερίου από άλλες χώρες προέλευσης, ειδάλλως θα τεθούν αυστηρή περιορισμοί στην κατανάλωσή του.