Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι με δήλωση του την Κυριακή για τους βομβαρδισμούς της Παρασκευής στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας Ζαπορίζια (ZNPP) και υπογραμμίζει εκ νέου τη ζωτική σημασία του να μπορέσει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να στείλει το συντομότερο δυνατό μια αποστολή εμπειρογνωμόνων πυρηνικής ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων στην περιοχή.
Η Ουκρανία ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές στο εξωτερικό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού, αλλά ότι δύο γραμμές μεταφοράς ενέργειας παρέμειναν λειτουργικές, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής. Είχε επίσης ενεργοποιηθεί το σύστημα προστασίας έκτακτης ανάγκης ενός από τους τρεις αντιδραστήρες που λειτουργούν στο εργοστάσιο. Η μονάδα αυτή αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ως αποτέλεσμα των γεγονότων της Παρασκευής, δήλωσε η Ουκρανία.
Η Ουκρανία ενημέρωσε επίσης τον ΔΟΑΕ ότι δεν υπήρξαν ζημιές στους ίδιους τους αντιδραστήρες, δεν υπήρξε έκλυση ραδιενέργειας και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Ωστόσο, δήλωσε ότι ένας σταθμός αζώτου-οξυγόνου, ο οποίος υποστηρίζει τη λειτουργία του σταθμού, και ένα βοηθητικό κτίριο υπέστησαν ζημιές. Οι πυροσβέστες έσβησαν γρήγορα μια πυρκαγιά στο σταθμό αζώτου-οξυγόνου, αλλά πρέπει ακόμη να επισκευαστεί, δήλωσε η Ουκρανία. Ο ΔΟΑΕ έλαβε επίσης πληροφορίες για βομβαρδισμούς κοντά στην εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένων καυσίμων.
Το πρωί του Σαββάτου, δύο από τις έξι μονάδες του ZNPP λειτουργούσαν και η κατάσταση της ραδιενέργειας ήταν φυσιολογική, δήλωσε η Ουκρανία στον ΙΑΕΑ.
Με βάση τις περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες, ο Γενικός Διευθυντής Γκρόσι δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ έκαναν μια προκαταρκτική εκτίμηση ότι η τρέχουσα κατάσταση πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας στον ZNPP φαίνεται σταθερή, χωρίς άμεση απειλή για την πυρηνική ασφάλεια.
Ο ΔΟΑΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, την πρόοδο των επισκευών και τυχόν επιπτώσεις στην πυρηνική ασφάλεια του εργοταξίου, είπε.
Ο Γενικός Διευθυντής δήλωσε ότι τα γεγονότα της Παρασκευής παραβίασαν αρκετούς από τους επτά απαραίτητους πυλώνες πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας, τους οποίους περιέγραψε στην αρχή της σύγκρουσης, και συγκεκριμένα:
Πυλώνας 1 (Φυσική ακεραιότητα): Οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα - όπως ο βομβαρδισμός - εντός ή πλησίον μιας πυρηνικής εγκατάστασης έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μη αποδεκτές ραδιολογικές συνέπειες.
Πυλώνας 2 (Όλα τα συστήματα και ο εξοπλισμός ασφαλείας πρέπει να είναι λειτουργικά ανά πάσα στιγμή): Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, ενεργοποιήθηκε η προστασία έκτακτης ανάγκης σε μία από τις μονάδες, τέθηκαν σε λειτουργία οι γεννήτριες ντίζελ και υπέστησαν ζημιές ο σταθμός αζώτου-οξυγόνου και ένα βοηθητικό κτίριο.
Πυλώνας 3 (λειτουργικό προσωπικό): Αυτή η πρόσφατη δραστηριότητα αυξάνει περαιτέρω το άγχος της επιχειρησιακής ομάδας.
Πυλώνας 4 (παροχή ενέργειας): Αυτό έχει τεθεί σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα ζημιών στο εξωτερικό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πυλώνας 6 (παρακολούθηση της ακτινοβολίας και ρυθμίσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης): Στην παρούσα κατάσταση του χώρου, ο πρόσφατος βομβαρδισμός θέτει σε κίνδυνο τις ήδη υποβαθμισμένες ρυθμίσεις και δυνατότητες αντιμετώπισης της ΕΠΑ. Ωστόσο, το σύστημα παρακολούθησης της ακτινοβολίας εξακολουθεί να λειτουργεί.
Στη δήλωσή του, ο Γενικός Διευθυντής Γκρόσι δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ZNPP - του μεγαλύτερου τέτοιου σταθμού της Ευρώπης - είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να αποφευχθεί.
Ο ΔΟΑΕ δεν έχει μπορέσει να επισκεφθεί την κατεχόμενη από τη Ρωσία εγκατάσταση στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας από την εποχή πριν από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από πέντε και πλέον μήνες.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την αποστολή αποστολής του Οργανισμού στην περιοχή, τονίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας εκεί.
Όσον αφορά τις διασφαλίσεις, ο ΔΟΑΕ συνεχίζει να λαμβάνει δεδομένα διασφαλίσεων εξ αποστάσεως από τους τέσσερις εν λειτουργία πυρηνικούς σταθμούς, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μερική απώλεια της μεταφοράς δεδομένων διασφαλίσεων από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής.
Η Ουκρανία ενημέρωσε επίσης σήμερα τον ΔΟΑΕ ότι δέκα από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της χώρας είναι σήμερα συνδεδεμένοι με το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων δύο στον ΑΗΣ Ζαπορίζια, τριών στον ΑΗΣ Ρίβνε, τριών στον ΑΗΣ Νότιας Ουκρανίας και δύο στον ΑΗΣ Κμελνίτσκι.
Από την ρωσική πλευρά διαψεύδουν την είδηση ότι βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό που έχουν υπό τον έλεγχο τους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε επίσημη δήλωση κατηγορώντας τον ουκρανικό στρατό ότι βομβάρδισε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Η έκθεση αναφέρει ότι υπήρξαν «τρεις επιδρομές πυροβολικού στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Ζαπορίζια και της πόλης Ενεργκοντάρ, συνολικά εκτόξευσαν 20 βλήματα των 152 mm».
«Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από μια από τις μονάδες της 45ης ταξιαρχίας πυροβολικού των ουκρανικών στρατευμάτων από θέσεις βολής κοντά στο χωριό Μάργκανετς - στην αντίπερα όχθη της δεξαμενής Κρέμεντσουκ (που ελέγχεται από το Κίεβο)», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Αναφέρονται επίσης οι συνέπειες: πυρκαγιά με φωτοβολίδα υδρογόνου σημειώθηκε στον σταθμό υδρογόνου στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Επίσης, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού στο Ενεργκοντάρ, η παροχή ηλεκτρισμού και νερού απουσιάζει εν μέρει και η παραγόμενη ισχύς της μονάδας ισχύος έχει μειωθεί στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.