Η ρωσική παραγωγή αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων ήταν κατά 1,9% χαμηλότερη αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο και αν η τάση διατηρηθεί, ο Αύγουστος θα είναι ο πρώτος μήνας, μετά από τέσσερις, που η ρωσική παραγωγή θα έχει μειωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας που είδε το Bloomberg.
Η Ρωσία έχει καταφέρει να επαναφέρει την παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνωμάτων στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η Μόσχα έχει μείνει πολύ πίσω στην ποσόστωσή της από τον ΟΠΕΚ+, η οποία απαιτεί μηνιαίες αυξήσεις 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) ή περισσότερο.
Η χαμηλότερη παραγωγή τον Αύγουστο, που εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 10,56 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μεταξύ 1ης και 23ης Αυγούστου, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης παραγωγής συμπυκνωμάτων από τον γίγαντα του φυσικού αερίου Gazprom, ο οποίος έχει μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων καθώς έχει μειώσει την παροχή αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ρωσική παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου διατηρούν ανθεκτικότητα τους τελευταίους μήνες, με πολύ μικρότερες μειώσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) στη μηνιαία έκθεσή του νωρίτερα τον Αύγουστο. Όμως η έκθεση του οργανισμού προειδοποίησε για πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά 20%, εάν το πετρέλαιό της δεν βρει στέγη σε Ασιάτες αγοραστές, όταν το εμπάργκο της ΕΕ τεθεί πλήρως σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2023.
Στην έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο ΔΟΕ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές του για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου για το 2022 λόγω «πιο περιορισμένης μείωσης της ρωσικής προσφοράς από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως».
Οι ρωσικές εξαγωγές αργού και διυλισμένων προϊόντων προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ανακατεύθυνση των ροών πετρελαίου προς την Ινδία, την Κίνα, την Τουρκία και άλλες χώρες, μαζί με την εποχικά υψηλότερη ρωσική εγχώρια ζήτηση, μετρίασε τις απώλειες της ρωσικής παραγωγής, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.
Μέχρι τον Ιούλιο, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας ήταν μόλις 310.000 bpd κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, ενώ οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν μόλις κατά 580.000 bpd, σημείωσε ο ΙΕΑ.
Πριν από λίγους μήνες, ο οργανισμός ανέμενε απώλειες εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στη ρωσική παραγωγή και την προσφορά στην αγορά.
Ακόμα, το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού και προϊόντων από τον Φεβρουάριο του 2023 αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου, καθώς περίπου 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα προϊόντων και 1,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα αργού θα πρέπει να βρουν νέα στέγη, ανέφερε ο οργανισμός.