«Στο τέλος, τον λόγο έχει η Βουλή - και θα τον χρησιμοποιήσει», προειδοποίησε χθες το βράδυ η αρχηγός του SPD Σάσκια Έσκεν, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ανάγκη διάσωσης όλες οι εταιρίες παροχής ενέργειας. «Όσες είναι οικονομικά υγιείς, δεν επιτρέπεται να επωφεληθούν από το σχεδιαζόμενο τέλος», δήλωσε η Έσκεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από την πλευρά του FDP, ο αρχηγός του και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ζήτησε «περισσότερο στοχευμένα» μέτρα, τονίζοντας ότι «ένα μέτρο αλληλεγγύης δεν πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου κάποιες εταιρίες απλώς να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους και να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη». Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι το θέμα χειρίζεται ο Χάμπεκ, ο οποίος «θα πρέπει τώρα να το δει πιο προσεκτικά ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές».
Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε, έπειτα από τις αντιδράσεις, να επανεξεταστεί η ομάδα των δώδεκα εταιριών που θα ευνοείτο από το έκτακτο τέλος ύψους 2,419 σεντ/kWh, το οποίο επρόκειτο να επιβληθεί από την 1η Οκτωβρίου, μετακυλίοντας το 90% του αυξημένου κόστους αγοράς ενέργειας στους καταναλωτές, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι πάροχοι.
«Οι επωφελούμενες εταιρίες θα πρέπει να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε σήμερα ο Χάμπεκ, μιλώντας σε επιχειρηματίες. «Έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα που μου έχει χαλάσει τη διάθεση τις τελευταίες 48 ώρες», δήλωσε ο υπουργός και έκανε λόγο για «δικαιολογημένη αξίωση» εκ μέρους των εταίρων του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Υποστήριξε πάντως ότι το έκτακτο τέλος φυσικού αερίου ήταν σωστή απόφαση, αλλά παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ηθικά σωστό όσοι έχουν κερδίσει πολλά χρήματα να ζητούν από τους καταναλωτές επιπλέον βοήθεια» και ανέφερε ότι αν το μέτρο δεν είναι σωστά δομημένο, θα υπάρξουν προσφυγές. και πιθανότατα θα καταρρεύσει στο σύνολό του, οδηγώντας πολλές εταιρίες σε χρεοκοπία, με σοβαρές συνέπειες για τους πελάτες τους.