Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ΕΕ - Ρωσίας στο ενεργειακό, καθώς το σχέδιο που καταρτίζει η Κομισιόν και προβλέπει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οδηγεί τη Μόσχα στην λήψη νέων επιθετικών αποφάσεων.
Η Ρωσία, διά στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της, Αλεξάντερ Νόβακ, προειδοποίησε ότι όσες χώρες υιοθετήσουν τη θέση αυτή, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Μάλιστα, ο κ. Νόβακ έκανε λόγο για «παρανοϊκές θέσεις», λέγοντας πως «πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί παρέμβαση στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς και μάλιστα μιας τόσο σημαντικής αγοράς όσο το πετρέλαιο».
«Υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες για έκτακτα μέτρα σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορεί επίσης να υπάρξει κάτι σχετικά με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε στο Reuters η Μέχτιλντ Βέρσντερφερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να περιγράψει τις ιδέες της Επιτροπής σχετικά με τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου.
Στο τραπέζι της G7 η επιβολή πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η αγορά ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως με όριο τιμής, μία κίνηση που οι ΗΠΑ εκτιμούν πως θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας μειώνοντας παράλληλα τα έσοδα που αποκομίζει η Μόσχα.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, η ΥΠΟΙΚ της χώρας Τζάνετ Γέλεν και οι ομόλογοί της στην G7 θα συζητήσουν περαιτέρω το μέτρο σε συνεδρίαση σήμερα, Παρασκευή.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα επιτραπεί σε όσους αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με πλαφόν τιμής να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρίσιμες υπηρεσίες - όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση δεξαμενόπλοιων.
Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα φάση η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία έχουν συμφωνήσει να απαγορεύσουν τον Δεκέμβριο στις εταιρείες τους να παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές για ρωσικές αποστολές πετρελαίου.
Όπως επισημαίνει πάντως το Bloomberg, προς το παρόν δεν έχει καταστεί σαφές ποιο θα είναι το ανώτατο όριο τιμών ή ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν πλήθος κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία που τράνταξε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και εκτόξευσε τις τιμές του αργού στα ύψη. Η G7, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος να περιορίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής κατάργησης ή απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.
Όπως υποστήριξαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε περίπτωση που επιτραπούν οι αγορές σε ανώτατο όριο τιμής ή και χαμηλότερα, αυτό θα οδηγούσε και άλλους αγοραστές να αναζητήσουν αντίστοιχη έκπτωση. Κάτι που θα περιόριζε τις ελλείψεις στην αγορά, θα μείωνε τις παγκόσμιες τιμές και θα ανάγκαζε τη Ρωσία να δεχθεί περαιτέρω έκπτωση για τις εξαγωγές της, πλήττοντας τελικά τα συνολικά της έσοδα.