Συνεχίζονται οι προσπάθειες των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε ενεργειακά προϊόντα, εν μέσω της επιδείνωσης του ανταγωνισμού με τη Μόσχα. Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει επαφές με το Αζερμπαιτζάν και την Αίγυπτο, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας LNG.
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το Reuters, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ταξιδέψει την Τρίτη στο Κατάρ και θα έχει συνομιλίες με την κρατική Qatar Energy.
«Ο Σαρλ Μισέλ θα συναντήσει αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να συζητήσουν και να επανεξετάσουν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Παλαιστίνη-Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κατάρ στο Reuters.
Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές εβδομάδες η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ είχε επισκεφτεί το Αζερμαιτζάν υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας για την παροχή φυσικού αερίου προς χώρες της ΕΕ. Επιπλέον η φον ντερ Λάινερ στον πρόσφατο ταξίδι της στην Αίγυπτο σε κοινή δήλωση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σισι επιβεβαίωσαν την επιθυμία συνεργασίας σε επίπεδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υδρογόνου και ενεργειακής απόδοσης.
Ακόμα τον Ιούνιο η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με τη Νορβηγία για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. «Αναγνωρίζεται η επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης, προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία και να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των τιμών της ενέργειας στην ΕΕ και τη Νορβηγία, με παράλληλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 και βελτίωση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στις αρνητικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής», είχε επισημανθεί στη σχετική κοινή δήλωση.
Ακόμα και σε διακρατικό επίπεδο έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες που λίγους μήνες πριν θα ήταν δύσκολο να έχουν καν ξενίσει. Τον Ιούλιο βρέθηκε στη Γαλλία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαυεντ Αλ Ναχιάν με αντικείμενο στην ατζέντα του την ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ένα γεγονός που συζητήθηκε έντονα καθώς οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική στάση απέναντι στον πόλεμο στη Συρία, αλλά παράλληλα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.