Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αποσταθεροποίησε τα Βαλκάνια καθώς επί της ουσίας οι συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία στην δεκαετία του 90 τερματίστηκαν με μια εύθραυστη εκεχειρία.
Σήμερα με την Ρουμανία και την Μολδαβία να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μετόπισθεν της σύγκρουσης Ρωσίας –Ουκρανίας και με την Σερβική Δημοκρατία έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αποσχισθεί από την Βοσνία –Ερζεγοβίνη τα Βαλκάνια συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, για μια νέα ανάφλεξα που θα μπορούσε να εξελιχτεί σε γενικευμένο Ντόμινο αποσταθεροποίησης.
Αδύναμες οι ετοιμόρροπες κυβερνήσεις από τα Βελιγράδι και τη Σόφια μέχρι τα Σκόπια αλλά και η πρωτοφανής στην ιστορία της Ε.Ε καθυστέρηση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάμειξη πολλών δυνάμεων μεσαίων και μεγάλων στην περιοχή.
Βυθισμένη στην εσωστρέφεια και στον πανικό των Ηγετικών Ελίτ η Ε.Ε. , πέραν των φραστικών εγγυήσεων με τελευταίο δείγμα γραφής την ομιλία Σολτς στην Πράγα, αποκλείεται για το ορατό μέλλον να κάνει ουσιαστικά βήματα προς την πλήρη ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Έτσι τα Βαλκάνια εντός αλλά και εκτός Ε.Ε καθίστανται εκ των πραγμάτων πεδίο αναζήτησης ερεισμάτων και επιρροής για την Ρωσία , την Κίνα ,την Τουρκία και φυσικά και για τις ΗΠΑ.
Οι αμφισβητήσεις του εδαφικού Στάτους Κβο που προέκυψαν από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στην δεκαετία του 90 δεν θα εξαφανίζονταν με ένα μαγικό ραβδί σε περίπτωση πλήρους ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.
Όμως σήμερα όλα δείχνουν ότι μετά το τέλος της ουδετερότητας της Σουηδίας και της Φιλανδίας τα Δυτικά Βαλκάνια απομένουν ως το μόνο πεδίο στην Γηραιά Ήπειρο που Δυνάμεις εκτός περιοχής μπορούν όχι μόνον να αναζητήσουν επιρροή και ερείσματα αλλά και να παρέμβουν στις εσωτερικές και περιφερειακές ισορροπίες και συσχετισμούς.
Τούτων λεχθέντων δύο είναι τα πιθανά σενάρια ανάφλεξης στα Βαλκάνια για το ορατό μέλλον:
- Πρώτον η εμπλοκή της Ρουμανίας και της Μολδαβίας στην πολεμική σύγκρουση της Ουκρανίας στην περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει στην προσάρτηση της Τρανσδνειστρίας,
- Δεύτερον η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας να κηρύξει την απόσχισή της από την Συνομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και να ζητήσει την ένωσή της με την Σερβία.
- Σε μια νέα σύγκρουση στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα αναμειχθούν με τον ένα η τον άλλο τρόπο η Αλβανία και η Βουλγαρία αλλά και η Κροατία σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα συμπαρασύρει χώρες εντός αλλά και εκτός Ε.Ε
Μια εξέλιξη που θα υπονομεύσει εκ των πραγμάτων την σταθεροποιητική αξιοπιστία της πλήρους ένταξης στην Ε.Ε.
(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)