Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζεται σκληρά αυτές τις ημέρες, προσπαθώντας να βρει μια βιώσιμη λύση στην ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τη λύση είναι απίθανο να φέρει μόνιμα αποτελέσματα καθώς τα μέτρα αυτά, μέχρι στιγμής, να μοιάζει με το γνωστό σύστημα της «πυραμίδας».
«Ένας από τους ευκολότερους μοχλούς πολιτικής, αν θέλετε, είναι ότι μπορείτε να περάσετε ένα νομοσχέδιο, να διαθέσετε χρήματα και να δώσετε χρήματα στους πολίτες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο CNBC ο πρώην υπουργός Ενέργειας Νταν Μπρουίλετ.
Συνέχισε να συμφωνεί όταν ρωτήθηκε αν η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα πυραμοειδές σύστημα. Ωστόσο, ο έκτακτος φόρος και οι ενεργειακές επιδοτήσεις είναι μόνο η αρχή, όπως φαίνεται, και το τελικό προϊόν μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερο από ένα σύστημα πυραμίδας.
Οι Financial Times ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ επιδιώκει σαρωτικές εξουσίες επί των επιχειρήσεων στα κράτη-μέλη, οι οποίες ουσιαστικά θα επιτρέπουν στις Βρυξέλλες να λένε στις εταιρείες αυτές τι να παράγουν, πόσο και σε ποιον να το πουλήσουν σε περιόδους κρίσης. Ο ορισμός της κρίσης θα είναι προνόμιο της ίδιας της ΕΕ.
«Θα ανησυχούσαμε πολύ αν η πρόταση αυτή υιοθετείτο με μια τόσο παρεμβατική μορφή», δήλωσε ο Μάρτινας Μπαρίσας, στέλεχος της BusinessEurope, μιας ένωσης εργοδοτών.
«Θα μπορούσε να υποχρεώσει τα κράτη μέλη να παρακάμψουν το δίκαιο των συμβάσεων, να αναγκάσουν τις εταιρείες να αποκαλύψουν εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και να μοιραστούν τα αποθηκευμένα προϊόντα τους ή να υπαγορεύσουν την παραγωγή τους υπό οποιοδήποτε είδος κρίσης αποφασίσει η Επιτροπή», εξήγησε.
Μια άλλη έκθεση, του Bloomberg, επικεντρώθηκε στα μέτρα άμεσης παρέμβασης στην αγορά ενέργειας που εξετάζουν οι Βρυξέλλες. Το δημοσίευμα ανέφερε ως γεγονότα που ώθησαν το μπλοκ να αναλάβει δράση διάφορα πακέτα διάσωσης στα οποία αναγκάστηκαν να καταφύγουν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας προκειμένου να αποφύγουν τη χρεοκοπία των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας λόγω της κρίσης των τιμών.
Η ίδια η δράση, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, συνίσταται στον περιορισμό των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου, στον προσωρινό περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην αναστολή της διαπραγμάτευσης παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ρευστότητα στην προβληματική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί κατά περίπου 400% τον τελευταίο χρόνο. Η κρίση ξεκίνησε στην πραγματικότητα πέρυσι τέτοια εποχή και τα γεγονότα στην Ουκρανία από φέτος απλώς επιδείνωσαν σοβαρά μια ήδη κακή κατάσταση.
Για τον Νταν Μπρουίλετ, πρόεδρο της Sempra Infrastructure, που δραστηριοποιείται στον τομέα του LNG, η λύση είναι εύκολη, ωστόσο: Για την ίδια την Ευρώπη, η αντικατάσταση μιας εξάρτησης με μια άλλη είναι δύσκολα η καλύτερη πορεία δράσης, ακόμη και αν οι πολιτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικές από τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Η «εγχώρια» καθαρή ενέργεια, όπως την αποκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο, επίσης δεν αποτελεί λύση, για καθαρά φυσικούς λόγους. Δεν υπάρχουν αρκετές πρώτες ύλες στον κόσμο για να γίνει η Ευρώπη 100% εξαρτημένη από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Και αυτό χωρίς να αναφέρουμε την παγκόσμια εξάρτηση από τις σπάνιες γαίες και την ικανότητα επεξεργασίας λιθίου της Κίνας.
Η Ευρώπη έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα να αντιμετωπίσει. Καθώς οι προσπάθειες αντιμετώπισης γίνονται όλο και πιο απελπισμένες πριν αρχίσουν να έρχονται οι πρώτοι λογαριασμοί της περιόδου θέρμανσης, αυτή η απελπισία οδηγεί σε μια όλο και πιο παρεμβατική κατεύθυνση. Αυτό έχει ήδη ωθήσει ορισμένους να κατηγορήσουν την ΕΕ ότι είναι αυταρχική και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμφανιστεί συγκρίσεις με τη Σοβιετική Ένωση.
Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται ήδη για τις ενεργειακές πολιτικές των ευρωπαϊκών χωρών και θα υπάρξουν περισσότερες διαμαρτυρίες καθώς το φθινόπωρο θα προχωράει προς το χειμώνα. Δυστυχώς, εκτός από την άμεση παρέμβαση στις ενεργειακές αγορές και το «πυραμοειδές σύστημα» για τα νοικοκυριά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν πολλά χαρτιά να παίξουν.