Η δήλωση της βιομηχανικής ένωσης European Aluminium, με έδρα τις Βρυξέλλες, ήρθε μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη την υποχρεωτική μείωση κατά 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής για να μειωθεί η εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των ενεργειακών εταιρειών και της αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου από τους συνολικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και στην ανακατανομή των οικονομικών πόρων στους εκτεθειμένους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ενεργοβόρων βιομηχανιών όπως η βιομηχανία αλουμινίου», δήλωσε η European Aluminium, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να σώσουν την ενεργοβόρα βιομηχανία αλουμινίου από περαιτέρω περικοπές παραγωγής, απώλειες θέσεων εργασίας και ενδεχομένως από πλήρη κατάρρευση.
Ο όμιλος τόνισε ότι, αν και τα προτεινόμενα μέτρα προσφέρουν κάποια αναγκαία βραχυπρόθεσμη ανάπαυλα, ελάχιστα κάνουν για να αντιμετωπίσουν το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, ιδίως τις τιμές του φυσικού αερίου, και πρέπει να προσαρμοστούν.
«Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι η Επιτροπή άκουσε τις εκκλήσεις μας για την ανάγκη να διασφαλιστούν οι δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου και να εισαχθούν περαιτέρω κίνητρα για την υπογραφή συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, ως μία από τις πιο εκτεθειμένες βιομηχανίες της Ευρώπης, χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη ανακούφιση από τις υπέρογκες τιμές του φυσικού αερίου για να κρατήσουμε τα εργοστάσιά μας ανοιχτά», αναφέρεται.
Το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει το 40% του συνολικού κόστους της πρωτογενούς παραγωγής υπό κανονικές συνθήκες.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την επιβίωση της βιομηχανίας αλουμινίου στην Ευρώπη και ανησυχούμε ότι οι προτάσεις αυτές δεν αντικατοπτρίζουν την επείγουσα ανάγκη στήριξης μιας κρίσιμης βιομηχανίας όπως το αλουμίνιο», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Πολ Βος, γενικός διευθυντής της European Aluminium.
Αν και οι απώλειες της βιομηχανίας θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν με την αύξηση της παραγωγής στην Κίνα, η οποία «έχει αποτύπωμα άνθρακα σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στην Ευρώπη», ο Voss δήλωσε ότι η βιομηχανία θα κινδυνεύσει να εξαρτηθεί πλήρως από τις εισαγωγές για ένα υλικό που αποτελεί κλειδί για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.
Η ομάδα κάλεσε τους υπουργούς ενέργειας της ΕΕ να λάβουν πρόσθετα μέτρα κατά την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 30 Σεπτεμβρίου.