Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, όσο διαρκεί η κρίση των τιμών της ενέργειας. Ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή η μόνη λύση αναχαίτισης της κρίσης είναι η παροχής βοήθειας από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου δεν έκρυψε τα λόγια του: «Κινδυνεύει η βιωσιμότητα της οικονομίας μας, υπάρχει κίνδυνος μόνιμων ζημιών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει να συγκεντρώσουμε όλη την οικονομική δύναμη για να ξεπεράσει ο πυρήνας της οικονομίας μας την κρίση, να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τις επενδύσεις και τη μελλοντική βιωσιμότητα της οικονομίας μας».
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας τις προηγούμενες ημέρες είχε προηδεάσει για περαιτέρω βοήθεια μέσω προγραμμάτων κρατικής ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι υπήρξε απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας, οι οποίες όμως δεν λένε να υποχωρήσουν.
«Εργαζόμαστε αδιάκοπα στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία των προγραμμάτων βοήθειας και συζητάμε το σημαντικό ζήτημα της χρηματοδότησης στην κυβέρνηση. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο εδώ», τόνισε στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Πάντως δεν είναι λίγες οι φωνές που συνιστούν αυτοσυγκράτηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ότι αφορά στο πακέτο στήριξης που έχει ανακοινωθεί και αγγίζει τα 100 δις ευρώ. Δεν είναι λίγοι οι οικονομικοί αναλυτές που υπογραμμίζουν πως η πιθανότητα άλματος του δημοσίου χρέους θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα μακροχρόνια. Ωστόσο η τεράστια αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί το φάντασμα στο σπίτι της γερμανικής οικονομίας, καθώς φέρνει ίσως μεγαλύτερη ανησυχία στο Βερολίνο απ’ όπου οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Πριν από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, οικονομολόγοι σε υψηλόβαθμες θέσεις σε γερμανικές τράπεζες έχουν σημάνει συναγερμό για το άμεσο μέλλον. Παράδειγμα αποτελεί ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην τράπεζα ING, Κάρστεν Μπρζέσκι. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων επιβαρύνουν τη ζήτηση και ασκούν πίεση στα περιθώρια κέρδους. Οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να μεταφέρουν υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές τόσο εύκολα όσο τους πρώτους μήνες του έτους».