Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την ικανότητά της για εμπλουτισμό ουρανίου, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά καύσιμα πυρηνικών εργοστασίων.
Η γαλλική κρατική εταιρεία Orano SA, που ειδικεύεται στη μετατροπή και τον εμπλουτισμό ουρανίου, εξετάζει τις επιλογές για την αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου Georges Besse II σε 11 εκατομμύρια μονάδες διαχωριστικής εργασίας (SWU) από 7,5 εκατομμύρια SWU τώρα, αναφέρει ανακοίνωση της επιτροπής δημόσιου διαλόγου της Γαλλίας.
Οι SWU είναι το τυπικό μέτρο της προσπάθειας που απαιτείται για τον διαχωρισμό των ισοτόπων του ουρανίου (U235 και U238) κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας εμπλουτισμού σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η Γαλλία λέει ότι θέλει να ενισχύσει την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη πυρηνικών καυσίμων.
Σχολιάζοντας τα σχέδια της Orano, ο Κριστόφ Νεγκνό, επικεφαλής επικοινωνίας της εταιρείας, δήλωσε στο Bloomberg: «Εργαζόμαστε πάνω σε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του εργοστασίου μας Georges Besse II, που θα ήταν η ταχύτερη επιλογή, αλλά και στην κατασκευή αυτής της επιπλέον δυναμικότητας στις ΗΠΑ».
Η Orano θα χρειαστεί δεσμεύσεις από τους πελάτες, ώστε το διοικητικό της συμβούλιο να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση το επόμενο έτος. Αυτό θα επιτρέψει να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο μέρος της επέκτασης του εργοστασίου Georges Besse II γύρω στο 2028, δήλωσε ο Νεγκνό στο Bloomberg.
Πολλές κυβερνήσεις στη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν διπλασιάσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία κατέστησε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη πολύ ακριβό.
Στη Γαλλία, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν οι αντιδραστήρες της λειτουργούν πλήρως, η Γαλλία είναι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η παρατεταμένη συντήρηση σε αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες φέτος, ωστόσο, σημαίνει ότι η Γαλλία -και η υπόλοιπη Ευρώπη- έχει τώρα λιγότερη προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνική ενέργεια. Η Γαλλία αντιμετώπισε προβλήματα με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας τους τελευταίους μήνες, γεγονός που μείωσε τη διαθέσιμη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και την Ευρώπη και εκτίναξε στα ύψη τις γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος.