Οι δύο ηγέτες μετά τις εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές μεταφορών και ενέργειας, σε δημόσια κτίρια και σε βιομηχανίες ανέφεραν στο άρθρο τους πως η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά τη ζημιά στη χώρα από τις εχθροπραξίες σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημείωσαν, έτσι, ότι κανείς μόνος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιο κόστος. Ως εκ τούτου, οι Σολτς και φον ντερ Λάινερ προτείνουν να γίνει η ανοικοδόμηση μέσω κοινών προσπαθειών της ΕΕ, της G7, των εταίρων τους, των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των κορυφαίων διεθνών οργανισμών.
«Ο δρόμος προς την αποκατάσταση της Ουκρανίας είναι επίσης ο δρόμος της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το άρθρο. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τη θέσπιση υψηλών προτύπων κράτους δικαίου στην Ουκρανία και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι δύο Γερμανοί πολιτικοί πιστεύουν ότι η υποστήριξη του Κιέβου επιτρέπει να οικοδομηθεί το μέλλον της «κοινής μας Ευρώπης». «Το σχήμα της ανοικοδόμησης θα καθορίσει ποια χώρα θα είναι η Ουκρανία στο μέλλον. Ένα συνταγματικό κράτος με ισχυρούς θεσμούς; Μια ευέλικτη και σύγχρονη οικονομία; Μια ζωντανή δημοκρατία που ανήκει στην Ευρώπη ; Ακόμα κι αν κάποιος πρέπει πάντα να είναι προσεκτικός με τις ιστορικές συγκρίσεις, το θέμα εδώ δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη δημιουργία ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ για τον 21ο αιώνα. Ένα έργο γενιάς που πρέπει να ξεκινήσει τώρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν το αμερικανικό μεταπολεμικό οικονομικό πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Τεράστια αμερικανικά κονδύλια ύψους 13 δις δολαρίων περίπου είχαν μεταφερθεί σε χώρες της Ευρώπης οι οποίες είχαν πληγεί από τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το όνομα του σχεδίου, το οποίο είχε τριετή διάρκεια, έχει αναφορά στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Μάρσαλ.
Σύμφωνα με το Reuters στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και λομπίστες από την Ανατολική Ευρώπη. Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο μια γερμανική ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί εταιρείες με συμφέροντα στην Ανατολική Ευρώπη ζήτησε ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που θα αντικατοπτρίζει το Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε την Ευρώπη να ανακάμψει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφερε ο όμιλος μέσων ενημέρωσης RND. Ο φάκελος 20 σελίδων «Rebuild Ukraine» καλύπτει θέματα από τη βιομηχανία μέχρι τη γεωργία και την ενέργεια.