Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν κατά 20,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου το 2022. Συγκεκριμένα η χώρα εισήγαγε 46,51 εκατ. τόνους τη συγκεκριμένη περίοδο. Για την ίδια περίοδο του 2021 είχε εισάγει 58,48 εκατ. τόνους.
Πέραν των υψηλών τιμών, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στις αιτίες της θεαματικής «βουτιάς» στις κινεζικές εισαγωγές LNGκαι οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν λόγω πανδημίας, καθώς μειώθηκε περεταίρω η βιομηχανική παραγωγή και, συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα.
Πάντως πέρυσι η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερο εισαγωγέας LNGστον κόσμο, καθώς είχε ξεπεράσει την Ιαπωνία. Το Τόκιο φέτος όλα δείχνουν πως θα ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία, παρά το γεγονός ότι για τον Σεπτέμβριο οι εισαγωγές LNG της Κίνας ξεπέρασαν κατά 5,90 εκατομμύρια τόνους τις εισαγωγές της Ιαπωνίας.
Πέραν του LNG οι εισαγωγές φυσικού αερίου που εισάγει η Κίνα μέσω αγωγών αυξήθηκαν κατά το πρώτο ενιάμηνο του 2019. Η αύξηση άγγιξε το ποσοστό του 10,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ συγκεκριμένα για τον Σεπτέμβριο η αύξηση έφτασε στο 9,8%, δηλαδή 4,25 εκατομμύρια τόνους περισσότερο.
Σε ότι αφορά στις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι εισαγωγές της Κίνας, σημειώνεται και εδώ έκπληξη. Η Ρωσία τον Ιούλιο κατέλαβε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τις συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών και υγροποιημένοιυ φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Έτσι η Ρωσία ξεπέρασε την Αυστραλία, κάτι που επαναλήφθηκε και τον επόμενο μήνα Αύγουστο.
Στην πρώτη θέση παραμένει το Τουρκμενιστάν, το οποίοδιατηρεί τη θέση του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου στην Κίνα από την αρχή του έτους.
Το Τουρκμενιστάν παρέδωσε 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα τον Αύγουστο. Η Ρωσία παρέδωσε 2,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρασυμπεριλαμβανομένων περισσότερων από ένα εκατομμύριο κυβικό μέτρο με τη μορφή LNG, το οποίο ήταν ένα νέο υψηλό όλων των εποχών στην ιστορία των παραδόσεων. και η Αυστραλία παρέδωσε 2.278 bcm.