Πρόκειται για εκτεταμμένες καταστροφές και φαίνεται ότι έχει πληγεί περισσότερο από το 1/3 των εγκαταστάσεων. Έτσι εχθές ανακοινώθηκε πως το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε για παραδόσεις εξοπλισμού από κυβερνήσεις και εταιρείες 12 χωρών για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε σχετικά: «Έχουμε ήδη συμφωνήσει για την προμήθεια εξοπλισμού από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες 12 χωρών, και συγκεκριμένα του Ισραήλ, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας. Συνολικά, υπάρχουν 954 τεμάχια ενεργειακού εξοπλισμού. Οι πρώτες παραδόσεις βοήθειας έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία και οι υπόλοιπες αναμένεται να φτάσουν στο εγγύς μέλλον. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την αύξηση του αριθμού των εταίρων και του ποσού της στήριξης».
Ο υπουργός σημείωσε ότι η σχετική εντολή έχει εκδοθεί από τον πρόεδρο, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Ενέργειας και άλλες κρατικές αρχές και κρατικές επιχειρήσεις έχουν συντάξει και ενημερώνουν τον κατάλογο των αναγκών.
Όπως αναφέρει το Interfax το Ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει σχετικά αιτήματα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και του κέντρου αντιμετώπισης καταστροφών του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι διπλωμάτες επεξεργάζονται αιτήματα απευθείας με τους κατασκευαστές ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Κίνα και άλλες χώρες.
Το υπουργείο Εξωτερικών επίσης έκανε γνωστό ότι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας διαφορετικών τύπων, αυτόματοι διακόπτες, πιστόλια θερμότητας και άλλα είδη είναι μεταξύ του εξοπλισμού που έλαβε η Ουκρανία.
Το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές επιθέσεις στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο είναι συνεχείς εν όψει του χειμώνα που έρχεται. Υπολογίζεται ότι ήδη το 80% των πολιτών στο Κιέβο δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και 350.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα. Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χαλουστσένκο έχει σημειώσει ότι στόχοι της Μόσχας έχουν αποτελέσει υποσταθμοί ρεύματος και εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
Ακόμα τα μπλακάουτ στην Ουκρανία είναι συνεχόμενα με πολλές από τις πόλεις να πέφτουν στο σκοτάδι και ο πληθυσμός να αντιμετωπίζει το βαρύ κρύο χωρίς θέρμανση. Πρόκειται για μία από τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να πλήξει την ψυχολογία των Ουκρανών πολιτών, οι οποίοι έχουν μέχρι στιγμής δείξει αντοχές και στήριξη στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι.
Σύμφωνα με πολλές αναλύσεις παρατηρητών ένα από τα ευτυχή, για τη Μόσχα, σενάρια θα ήταν η πτώση του Ζελένσκι και η διαδοχή του από ένα πρόσωπο που να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την ρωσική πλευρά. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε εύκολα να έρθει από πουθενά αλλού, πέραν από το εσωτερικό της Ουκρανίας, μετά από μια ενδεχόμενη λαϊκή κινητοποίηση δυσαρέσκειας απέναντι στη νυν πολιτική ηγεσία.