Eni: το πρώτο φορτίο LNG από τη Μοζαμβίκη ξεκίνησε

Eni: το πρώτο φορτίο LNG από τη Μοζαμβίκη ξεκίνησε
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 15/11/2022 - 06:03

Το Coral Sul FLNG έχει ικανότητα υγροποίησης αερίου 3,4 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και θα παράγει LNG από τα 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου της δεξαμενής Coral.

Σε χώρα εξαγωγής LNG μετατρέπεται η Μοζαμβίκη μετά την είδηση που προήλθε από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni πως το πλοίο παραγωγής «Coral-Sul FLNG» στην ανοικτή θάλασσα της Μοζαμβίκης έστειλε το πρώτο του φορτίο από τη λεκάνη Rovuma.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη τη δεδομένη στιγμή, καθώς δεν αναβαθμίζεται μόνο στην ενεργειακή αγορά η νοτιοανατολική χώρα της Αφρικής, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ενεργειακά η Ευρώπη.

Στην ανακοίνωση της εξέλιξης αυτής ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, δήλωσε: «Η πρώτη αποστολή LNG από το έργο Coral South και από τη Μοζαμβίκη, είναι ένα νέο και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη στρατηγική της Eni να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο ως πηγή που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσω της αυξανόμενης διαφοροποίησης των προμηθειών, υποστηρίζοντας παράλληλα μια δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη αξιοποίηση των τεράστιων πόρων φυσικού αερίου της Μοζαμβίκης».

Σύμφωνα με την Eni το Coral South είναι ένα έργο ορόσημο για τη βιομηχανία και τοποθετεί σταθερά τη Μοζαμβίκη στην παγκόσμια σκηνή LNG. Το έργο, που εγκρίθηκε το 2017, τίθεται σε λειτουργία μετά από μόλις 5 χρόνια, βάσει του αρχικού προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος, παρά τις διακοπές που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid.

Το Coral Sul FLNG έχει ικανότητα υγροποίησης αερίου 3,4 εκατομμυρίων τόνων ετησίως και θα παράγει LNG από τα 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου της δεξαμενής Coral.

Στην πανηγυρική δήλωση για το γεγονός, ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Νιούσι σημείωσε πως «η ολοκλήρωση αυτού του διεθνούς εγχειρήματος αποτελεί ένδειξη της αναγνώρισης από την αγορά ότι η Μοζαμβίκη προσφέρει ένα σταθερό, διαφανές και προβλέψιμο περιβάλλον για την πραγματοποίηση επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων, όπου η υψηλή τεχνολογία ξεχωρίζει για την αξιοποίηση πόρων σε μια φάση ενεργειακής μετάβασης».

Σύμφωνα με τη Στατιστική Ανασκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας της BP που δημοσιεύτηκε το 2021, στην Αφρική υπάρχουν περισσότερα από 620 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αποθεμάτων φυσικού αερίου. Μέσω της παραγωγής LNG για οικιακή χρήση και εξαγωγή, οι ηγέτες της αφρικανικής ηπείρου εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να υλοποιήσουν εκτεταμένα προγράμματα εκβιομηχάνισης.