Συγκεκριμένα η ενέργεια είναι ένας πιθανός τομέας συνεργασίας των δύο χωρών με δυτική υλοποίηση την αναβάθμιση του υδροηλεκτρικού σταθμού MelkaWakena με τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών.
«Η Αιθιοπική πλευρά έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για γεωλογικές έρευνες και ανάπτυξη ορυκτών, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης χρυσού και μετάλλων μπαταριών και παραγωγής υδρογονανθράκων. Οι επικεφαλής των ινστιτούτων Rosnedra [...] έκαναν λεπτομερείς παρουσιάσεις της ικανότητας της ρωσικής γεωλογίας, η οποία οδήγησε σε συμφωνίες για συστημική συνεργασία γεωλογικής και μεταλλευτικής ανάπτυξης με τη συμμετοχή της Rosnedra και αντίστοιχων εταιρειών», ανέφερε ο Οργανισμός σε δελτίο τύπου.
Η Αιθιοπία επιθυμεί επίσης να αναπτύξει συνεργασία στη γεωργία, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις τεχνολογίες της πληροφορίας.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Ρωσικός Ερυθρός Σταυρός και το Υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας υπέγραψαν συμφωνία για την περαιτέρω λειτουργία ενός ρωσικού νοσοκομείου στην Αντίς Αμπέμπα και ένα κείμενο μιας διακυβερνητικής συμφωνίας για την ίδρυση και λειτουργία μιας ρωσοαιθιοπικής βιολογικής έρευνας κέντρο.
Οι πλευρές συμφώνησαν να συντάξουν έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας και σημείωσαν ότι θα ενισχυθεί από την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου ρωσική εμπορική αποστολή στην Αιθιοπία. Η Ρωσο-Αιθιοπική Διακυβερνητική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της στη Ρωσία το 2023.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ορυκτών Πόρων της Ρωσίας, EugenyPetrov, είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι η Αιθιοπία παραμένει ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας στην Αφρική και στοχεύει να αυξήσει τον όγκο του διμερούς εμπορίου και να το διαφοροποιήσει ποιοτικά.
«Έχουμε τους πόρους, κατανοούμε την κατανάλωσή του μεσοπρόθεσμα. Ας σχηματίσουμε νέες αγορές υψηλού περιθωρίου. Και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εμπειρία και την τεχνολογία μας, να οργανώσουμε εκπαίδευση επαγγελματικού προσωπικού», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα συζητήσει και στο μέλλον προοπτικές στους τομείς της ενέργειας, της γεωλογίας και της διαχείρισης ορυκτών πόρων και της γεωργίας, της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.