Διχάζει η εγκατάλειψη του άνθρακα την Γερμανία

Διχάζει η εγκατάλειψη του άνθρακα την Γερμανία
Τετάρτη, 04/01/2023 - 06:40

Η αβεβαιότητα επέστρεψε στη Γερμανία σε σχέση με τις τιμές παρά το γεγονός πως στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα ύψους 200 δις. ευρώ για την προστασία από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Μιλώντας στην εφημερίδα Westdeutschen Allgemeine Zeitung, ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE εκτίμησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα παραμείνουν τουλάχιστον δύο φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση, παρά τα κυβερνητικά αντίμετρα.

Στο μεταξύ διχάζει η απανθρακοποίηση την Γερμανία με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Ρόμπερτ Χάμπεκ να ζητάει να προχωρήσει η έξοδος της χώρας από τον άνθρακα έως το 2030 από το 2038 στα ανατολικά της χώρας. «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2030 δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη με το σύστημα διαπραγμάτευσης πιστοποιητικών, το οποίο έχει πλέον αυστηροποιηθεί για άλλη μια φορά», δήλωσε στο newswire dpa. «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα γίνει πιο ακριβή και μη ελκυστική». Η γερμανική κυβέρνηση και η πολιτειακή κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μαζί με την ενεργειακή εταιρεία RWE, συμφώνησαν στα τέλη του 2022 να προωθήσουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην πολιτεία έως το 2030.

Στην έκκληση για μια σταδιακή κατάργηση πιο νωρίς, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Ανατολικής Γερμανίας ανανέωσαν τις αντιρρήσεις τους για τον τερματισμό της χρήσης ενέργειας από άνθρακα νωρίτερα από το προγραμματισμένο στόχο. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σαξονίας-Άνχαλτ, Ράινερ Χάσελοφ, δήλωσε στην εφημερίδα die Welt ότι η αμφισβήτηση της προηγούμενης συμφωνίας για σταδιακή κατάργηση το 2038 κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης είναι «καταστροφική και αφελής». Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Σαξονίας Michael Kretschmer,, απέρριψε την πρωτοβουλία του Habeck. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο υπουργός Οικονομίας φέρνει αυτή τη συζήτηση την πρώτη μέρα του έτους. Η Γερμανία έχει ενεργειακό πρόβλημα», δήλωσε ο Kretschmer στην Bild.

Την ίδια ώρα Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να σχεδιάζει να αναθεωρήσει την αγορά ενέργειας του μπλοκ των 27 μελών για να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson παραδέχτηκε ότι το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δεχτεί «πολύ ισχυρή πολιτική πίεση» για να κάνει αλλαγές.

«Εργαζόμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες και πραγματοποιούμε κινήσεις ταχύτερα απ’ ό,τι συνήθως κάνει η επιτροπή», ανέφερε στους Financial Times, προσθέτοντας ότι μια πιο ξεκάθαρη πρόταση είναι πιθανό να προκύψει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παραδέχτηκε ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει την προοπτική ακριβότερης ενέργειας μακροπρόθεσμα. Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε στο ραδιόφωνο Franceinfo, ότι είναι πιο σίγουρη για την κατάσταση του γαλλικού ενεργειακού εφοδιασμού για τις επόμενες εβδομάδες, αναφέροντας τη χαμηλότερη κατανάλωση. Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει θέσει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% έως το 2024 από τα επίπεδα του 2019, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα δημόσια κτίρια για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος.