Αυτό διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών Γεωθερμικών Σταθμών στην Τουρκία Ufuk Senturk, σε δηλώσεις του στο Anadoly Agency.
«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η καθαρή και εγχώρια ενέργεια προτιμάται σε αυτήν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Εάν μπορούν να δοθούν η απαραίτητη υποστήριξη και κίνητρα στη γεωθερμική ενέργεια, μπορούμε να φτάσουμε τη δυνατότητα να θερμάνουμε το 70% της χώρας με γεωθερμική ενέργεια» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών Γεωθερμικών Σταθμών, προσθέτοντας πως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιτάχυνε τη χρήση των εγχώριων πόρων από τις χώρες και ότι τα πλεονεκτήματα της γεωθερμικής ενέργειας πρέπει να αξιοποιηθούν για την εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης της Τουρκίας. «Μπορούμε να εξοικονομήσουμε τόσο πολύ φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας γεωθερμία», είπε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η χρήση γεωθερμικής ενέργειας έχει υψηλότερο κίνδυνο κόστους σε σύγκριση με άλλες πηγές και ότι αυτό το κόστος θα πρέπει να μειωθεί με κίνητρα και ο κίνδυνος πρέπει να μοιραστεί.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ιστότοπο Ceenergynews την περασμένη εβδομάδα, η Κροατική Υπηρεσία Υδρογονανθράκων ξεκίνησε διαγωνισμό για την εξερεύνηση γεωθερμικών υδάτων στη λεκάνη της Ντράβας για ενεργειακούς σκοπούς. Σύμφωνα με τρέχουσες συντηρητικές εκτιμήσεις, γεωθερμικοί σταθμοί συνολικής ισχύος περίπου 1 GW θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στις κροατικές γεωθερμικές τοποθεσίες που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Τα επόμενα πέντε χρόνια, η «ελάχιστη» αξία των επενδύσεων σε γεωθερμικά έργα στην Κροατία «αναμένεται» στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το εκτιμώμενο κόστος για την πραγματοποίηση τουλάχιστον έξι εξερευνητικών γεωτρήσεων.