Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε συμφωνία με την οποία ζητείται από όλες τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες να συμμορφωθούν με προηγούμενη εντολή που απαγορεύει οποιαδήποτε εξαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου ή προϊόντων αργού πετρελαίου σε οποιονδήποτε αγοραστή που τηρεί τον μηχανισμό ανώτατων τιμών.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, σύμφωνα με το Upstream.
Το ψήφισμα του Μισούστιν, που υπογράφηκε αυτή την εβδομάδα, απαγορεύει στους Ρώσους πετρελαιοπαραγωγούς να υπογράφουν συμβάσεις πώλησης με οποιονδήποτε αγοραστή συμμετέχει στη ρήτρα ανώτατης τιμής που επέβαλε η G7. Το ψήφισμα καλεί τους παραγωγούς να υποβάλλουν δήλωση στα ρωσικά τελωνεία για κάθε φορτίο που πωλείται, με την οποία να πιστοποιείται ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός καθορισμού των τιμών. Τα ρωσικά τελωνεία, στη συνέχεια, θα επανεξετάσουν παλαιά και νέα συμβόλαια εξαγωγής αργού πετρελαίου -και τα τελωνεία διατηρούν το δικαίωμα να σταματήσουν κάθε φορτίο που παραβιάζει το διάταγμα Πούτιν.
Ακόμη πιο περίπλοκο, το διάταγμα απαιτεί από όλους τους Ρώσους παραγωγούς αργού να παρακολουθούν την πορεία των θαλάσσιων φορτίων από το σημείο προέλευσης έως τον τελικό προορισμό τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνουν και να εξετάζουν συμβάσεις από τρίτους κάθε φορά που το αργό αλλάζει χέρια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για να βεβαιωθούν ότι δεν περιλαμβάνεται η ρήτρα ανώτατης τιμής.
Εάν ένας παραγωγός ανακαλύψει ότι η ρήτρα ανώτατης τιμής περιλαμβάνεται σε κάποιο έγγραφο αφού το αργό πετρέλαιο έχει φύγει από το σημείο προέλευσης, έχει προθεσμία 30 ημερών για να αποκαταστήσει την παράβαση, ενώ του παρέχονται πέντε επιπλέον ημέρες για να ενημερώσει το τελωνείο εάν δεν μπόρεσε να την αποκαταστήσει. Και πάλι, δεν προβλέπονται κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση.
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία απέστειλε αργό πετρέλαιο στην Ινδία βάσει του μηχανισμού ανώτατης τιμής, κάτι που αποτέλεσε την πρώτη ένδειξη ότι ο πετρελαιοπαραγωγός γίγαντας θα μπορούσε να συναινέσει στα δυτικά κριτήρια.