Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της κρατικής εταιρείας διαχείρισης στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών της Ισπανίας (Cores) και του διαχειριστή του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου (Enagás).
Το ienergeia δημοσιεύει το ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στην Μαδρίτη το οποίο έχει μία συνοπτική ανάλυση των εισαγωγών και των εξαγωγών της Ισπανίας σε υδρογονάνθρακες (αργό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και φυσικό αέριο) κατά την πενταετία 2018-2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των φορέων που αναφέρονται παραπάνω.
Οι ισπανικές εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών παρουσιάζουν την τελευταία πενταετία αξιόλογες διακυμάνσεις. Αντιθέτως, μπορούμε να διακρίνουμε μία συνολικά αυξητική τάση στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες εντείνονται ιδιαίτερα το έτος 2022, ανερχόμενες στο ενδεκάμηνο του έτους σε 291,2 χιλ. GWh. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών ακολουθούν την τελευταία πενταετία περίπου σταθερή πορεία, με διακυμάνσεις οφειλόμενες κυρίως στην πτώση των εισαγωγών του 2020 λόγω της γενικότερης οικονομικής στασιμότητας. Από πλευράς εξαγωγών, η Ισπανία φαίνεται να εξάγει αρκετά αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου, τόσο μέσω αγωγών όσο και -κυρίως- υγροποιημένου αερίου, ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία. Ως άνω αύξηση εισαγωγών και εξαγωγών αερίου της Ισπανίας συνιστά ενδεικτικό παράγοντα του διαμετακομιστικού ρόλου που διαδραματίζει προσφάτως η χώρα.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία διαθέτει έξι συνολικά τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (Βαρκελώνη, Huelva, Καρθαγένη, Μπιλμπάο, Sagunto-Βαλένθια, Mugardos-La Coruña) -με μία έβδομη εγκατάσταση να πρόκειται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία στο λιμάνι της Χιχόν (El Musel) στον Ατλαντικό- και αντιπροσωπεύει μερίδιο 33% της συνολικής δυναμικότητας επαναεριοποίησης στην Ε.Ε. και μερίδιο 45% της συνολικής αποθηκευτικής χωρητικότητας υγροποιημένου αερίου.
Η Νιγηρία κατέχει τα πρωτεία όσον αφορά την προμήθεια της ισπανικής αγοράς με αργό πετρέλαιο, κατέχοντας το 13,2% των συνολικών εισαγωγών το ενδεκάμηνο 2022, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (μερίδιο 10,7%), το Μεξικό (μερίδιο 9,5%), τη Βραζιλία (8,7%), το Ιράκ (8,5%), τη Λιβύη (7,9%) και τη Σ. Αραβία (7,8%). Αξιόλογες εισαγωγές αργού πραγματοποιούνται επίσης από το Καζακστάν, την Αλγερία και τον Καναδά.
Ο κύριος προμηθευτής της Ισπανίας με φυσικό αέριο μέσω αγωγού είναι η Αλγερία, με 154,56 χιλ. GWh το 2021 και συνολικά πτωτική τάση από το έτος 2018, με διακυμάνσεις. Την Αλγερία ακολουθεί η Γαλλία, της οποίας ωστόσο οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς Ισπανία ακολουθούν μάλλον πτωτική συνολικά τάση από το 2018. Αντιθέτως, αυξανόμενες ροές φυσικού αερίου παρατηρούνται από την Πορτογαλία. Επισημαίνεται ότι στις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών υπάρχει μία διαφοροποίηση των στοιχείων Cores και Enagás, υπό την έννοια ότι στα στοιχεία της πρώτης εμφανίζονται αξιόλογες ποσότητες νορβηγικού αερίου που φθάνει στην Ισπανία μέσω αγωγών (11.762 GWh το 2021), οι οποίες ωστόσο στα στοιχεία της δεύτερης από ό,τι φαίνεται «πιστώνονται» στη Γαλλία, ως δικές της εξαγωγές προς Ισπανία.
Όσον αφορά τις ισπανικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κορυφαίο προμηθευτή συνιστούν οι ΗΠΑ με εκτιμώμενο κατά προσέγγιση μερίδιο της τάξεως του 44,2% το 2022, ακολουθούμενες από τη Νιγηρία (μερίδιο περίπου 21,3%), τη Ρωσία (μερίδιο 18,5%), την Αίγυπτο (μερίδιο 5,2%), το Κατάρ και το Τρινιντάντ (μερίδιο 5% έκαστο). Αξιόλογος είναι ο ρυθμός αύξησης των ισπανικών εισαγωγών LNG από ΗΠΑ την τελευταία πενταετία (+118,4% μεταξύ 2021 και 2022), αλλά και από τη Νιγηρία (+29,8%), τη Ρωσία (+45,5%) και την Αίγυπτο (+285,4%). Αντιθέτως, οι παραδοσιακά υψηλές εισαγωγές LNG από Τρινιντάντ και Κατάρ, αν και σε υψηλά επίπεδα και το 2022, εμφανίζουν διαχρονικά μάλλον πτωτική τάση, προς όφελος νέων «παικτών» όπως η Αίγυπτος, το Ομάν, το Καμερούν.
Κύριοι προμηθευτές της ισπανικής αγοράς προϊόντων πετρελαίου είναι οι Ιταλία (μερίδιο 14,5% το ενδεκάμηνο του 2022), Ολλανδία (μερίδιο 9,3%), ΗΠΑ (μερίδιο 7,7%), Ρωσία (μερίδιο 6,4%), Πορτογαλία (μερίδιο 5%) και Αλγερία (μερίδιο 4,9%). Επίσης αναφέρονται μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών της ισπανικής αγοράς προϊόντων πετρελαίου και η Ελλάδα (μερίδιο 2,6% των εισαγωγών το ενδεκάμηνο 2022, αλλά και η Τουρκία (μερίδιο 2,7%).
Ερχόμενοι στις εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ισπανία, μακράν μεγαλύτερος αποδέκτης είναι η Γαλλία με 30,11 χιλ. GWh αερίου μέσω αγωγού και 1,37 χιλ. GWh LNG το ενδεκάμηνο 2022, ακολουθούμενη από την Ιταλία (7,61 χιλ. GWh LNG), την Ολλανδία (5,92 χιλ. GWh LNG), την Πορτογαλία (4,9 χιλ. GWh μέσω αγωγού) και το Μαρόκο (1,35 χιλ. GWh μέσω αγωγού), καθώς και αρκετούς μικρότερους αποδέκτες ισπανικών φορτίων LNG (Πουέρτο Ρίκο, Βέλγιο, Ην. Βασίλειο). Αξιόλογες αυξήσεις παρατηρούνται στις ισπανικές εξαγωγές LNG κατά την τελευταία τριετία κυρίως προς ευρωπαϊκούς προορισμούς (Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ην. Βασίλειο), αλλά και ορισμένους νέους μακρινότερους προορισμούς, όπως το Πουέρτο Ρίκο και οι Κίνα, Κουβέιτ, Ινδία (το 2021).
Τέλος, όσον αφορά τις ισπανικές εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου, ως μεγαλύτεροι αποδέκτες κατά την υπό εξέταση περίοδο εμφανίζονται οι Γαλλία (μερίδιο 12,9% το ενδεκάμηνο 2022), Μαρόκο (μερίδιο 12,7%), ΗΠΑ (μερίδιο 12,2%), Πορτογαλία (9,5%), Ολλανδία (μερίδιο 9,2%) και Ιταλία (μερίδιο 5,7%). Ελλάδα και Τουρκία ευρίσκονται στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα μεταξύ των κορυφαίων ξένων αγορών για πετρελαιοειδή προέλευσης Ισπανίας, με μερίδια 1,5% εκάστη.