Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ενέργειας της Δανίας, αποδείχθηκε ότι το αντικείμενο ήταν ένα καπνογόνο έκτακτης ανάγκης. «Η ανάκτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας Nord Stream 2 AG».
Η επιχείρηση ανάκτησης, έγινε υπό την καθοδήγηση του Πολεμικού Ναυτικού της Δανίας, σε βάθος 73 μέτρων, ενώ την περασμένη εβδομάδα, η Κοπεγχάγη είχε καλέσει την εταιρεία Nord Stream να συνδράμει στην επιχείρηση. «Οι έρευνες δείχνουν ότι το αντικείμενο είναι ένα άδειο καπνογόνο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για οπτική σήμανση», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το αντικείμενο, που είχε εντοπιστεί αρχικά από την Gazprom, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια. Υπενθυμίζεται ότι η ανακάλυψή του είχε γνωστοποιηθεί πριν από δύο εβδομάδες από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να υποστηρίζει ότι αυτό πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για τη δολιοφθορά στους αγωγούς.
«Ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μια κεραία για τη λήψη σήματος για την ενεργοποίηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί σε αυτό το (τμήμα) του αγωγού φυσικού αερίου», είχε δηλώσει ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russian 24.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις, σημειώθηκαν διαρροές από τέσσερα σημεία στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, σε διεθνή ύδατα.
Σχεδόν έξι μήνες μετά τις υποθαλάσσιες εκρήξεις, εξαιτίας των οποίων σημειώθηκαν διαρροές σε τέσσερα σημεία στους αγωγούς Nord Stream, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, σε διεθνή ύδατα και η υπόθεση για την οποία έχουν διατάξει ποινικές έρευνες η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία δεν έχει διαλευκανθεί.
Στις αρχές Μαρτίου, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ερευνούσε ένα σκάφος που φερόταν ότι μετέφερε εκρηκτικά στο σημείο, χωρίς να μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για την ταυτότητα των δραστών.
Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση ότι κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά, θεωρώντας την καταστροφή των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 μια «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας», παρά το ότι προχθές δεν κατάφερε να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς.