Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, ο οποίος κατασκευάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, χρησιμοποιούσε αρχικά ρωσικό πυρηνικό καύσιμο, αλλά η Ουκρανία σταδιακά άλλαξε τη χρήση του και προμηθευόταν καύσιμο από την Westinghouse μετά την πρώτη σύγκρουση με τη Ρωσία το 2014.
Πέρυσι, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό κατά την εισβολή τους σε τμήματα της Ουκρανίας και έκτοτε αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο κρίσης πυρηνικής ασφάλειας λόγω των συνεχών βομβαρδισμών κοντά στις εγκαταστάσεις του, για τους οποίους αλληλοκατηγορούνται το Κίεβο και η Μόσχα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Ρένατ Κάρσαα, σύμβουλος του γενικού διευθυντή της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Rosenergoatom που έχει αναλάβει την ευθύνη του πυρηνικού σταθμού, δήλωσε στο Interfax ότι αυτός έχει απόθεμα καυσίμου αμερικανικής παρασκευής για περίπου τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο η ρωσική διοίκηση θα επιδιώξει να αντικαταστήσει αυτό το καύσιμο με ρωσικό το ταχύτερο δυνατό καθώς θεωρεί τις δικές της τεχνολογίες ανώτερες, σημείωσε.