Η πρόταση προήλθε από την ιρανική πλευρά εν μέσω συνομιλιών για την ανάπτυξη άλλων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.
Ο Νόβακ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι πλευρές συζήτησαν συγκεκριμένα την ανάπτυξη έξι κοιτασμάτων πετρελαίου και δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η Gazprom εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Κισ και Βόρειο Παρς και να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε επίσης ο Νόβακ, όπως αναφέρει το TASS.
«Οι πετρελαϊκές μας εταιρείες εξετάζουν έξι κοιτάσματα πετρελαίου και η Gazprom εξετάζει δύο κοιτάσματα: Κις και Βόρειο Παρς, για από κοινού ανάπτυξη με την ιρανική πλευρά, ακολουθούμενη από την υλοποίηση ενός έργου υγροποίησης φυσικού αερίου και προμήθειες στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε προσθέτοντας ότι «τώρα, σχεδόν όλα τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με αυτό το έργο φυσικού αερίου έχουν διευθετηθεί. Η αξιολόγηση των εμπορικών όρων με το Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η ιρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τη ρωσική Gazprom για επενδύσεις ύψους έως και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οβίτζι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το ποσό καθορίζεται σε μνημόνιο κατανόησης, αλλά, σύμφωνα με τον Οβίτζι, «ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες μετατρέπονται ήδη σε πραγματικά συμβόλαια».
Η Ρωσία και το Ιράν έχουν δημιουργήσει ενεργά στενότερους δεσμούς τα τελευταία χρόνια, και η διαδικασία αυτή πήρε μια πρόσθετη ώθηση πέρυσι, αφού η Ρωσία εντάχθηκε στο μικρό αλλά αυξανόμενο κλαμπ των χωρών που τους επιβάλλονται κυρώσεις από τη Δύση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για τις οικονομίες των χωρών μας. Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα αυτό θα αυξήσει αναμφίβολα την οικονομική βιωσιμότητα της Ρωσίας και του Ιράν», ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως αναφέρει το Reuters.