Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία, καλούν την G7 να δώσει το παράδειγμα και να πρωτοστατήσει στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στην ομάδα των πιο βιομηχανικών χωρών του κόσμου, την οποία είδε το Reuters.
«Πρέπει να τερματίσουμε την εποχή των ορυκτών καυσίμων και να καταργήσουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα», γράφουν στην επιστολή η Ολλανδία, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία, οι Νήσοι Μάρσαλ, το Παλάου, η Αγία Λουκία και το Βανουάτου.
Τα μικρά νησιωτικά έθνη των Νήσων Μάρσαλ, του Παλάου, της Αγίας Λουκίας και του Βανουάτου είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και έχουν αυξήσει την επιρροή τους στις συζητήσεις του ΟΗΕ σχετικά με τους τρόπους ανάσχεσης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
«Σας καλούμε να αναλάβετε ηγετικό ρόλο και να συνεργαστείτε μαζί μας για να συμφωνηθεί αυτό στην COP28», αναφέρει η επιστολή, αναφερόμενη στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Οι ηγέτες της G7 συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή για την τριήμερη σύνοδο κορυφής τους στην Ιαπωνία, η οποία αναμένεται να ασχοληθεί με τα κλιματικά ζητήματα παράλληλα με γεωπολιτικά θέματα όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σχέσεις της Δύσης με την Κίνα.
Η ομάδα της G7 αγωνιζόταν να βρει κοινό έδαφος για τη δέσμευση της σταδιακής κατάργησης της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα έως το 2030, ενόψει της συνόδου κορυφής των υπουργών για το κλίμα στην Ιαπωνία τον Απρίλιο.
Ενώ όλα τα μέλη της G7 ήταν σταθερά στο θέμα της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, φάνηκε ότι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία προθεσμία γι' αυτό.
Ο Καναδάς και αρκετά άλλα μέλη της G7 δεσμεύτηκαν για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030, αλλά άλλα απέφυγαν να αναλάβουν μια τέτοια δέσμευση.
Οι κύριες δεσμεύσεις των υπουργών κλιματικής πολιτικής της G7 τον περασμένο μήνα ήταν να εργαστούν για την ενίσχυση της ικανότητας παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Συμφώνησαν να επιδιώξουν την αύξηση της ικανότητας παραγωγής αιολικής ενέργειας από υπεράκτια ενέργεια κατά 150 γιγαβάτ και μια παρόμοια ενίσχυση της ηλιακής ικανότητας σε πάνω από 1 τεραβάτ.