Μετά από τρία χρόνια κυλιόμενων αποκλεισμών του Covid-19 και εμπορικών διαταραχών, η Κίνα σημείωσε ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2023, κατά 4,5% σε ετήσια βάση, αλλά η άνιση φύση της ανάκαμψής της στέλνει ανάμεικτα μηνύματα για τις αναδυόμενες αγορές.
Η ισχυρή επίδοση, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες πολλών αναλυτών, προήλθε από την επέκταση κατά 5,4% στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξης των λιανικών πωλήσεων κατά 10,6% τον Μάρτιο, καθώς η ανεκπλήρωτη ζήτηση και η υψηλή εγχώρια αποταμίευση οδήγησαν τη δραστηριότητα της αγοράς.
Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλους τους τομείς, με τον βιομηχανικό τομέα της Κίνας να αυξάνεται κατά 3,9% τον Μάρτιο, ο οποίος ήταν ακόμη υψηλότερος από 2,4% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Η Κίνα τροφοδοτεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εδώ και δεκαετίες, με τις αναδυόμενες αγορές να εξάγουν πρώτες ύλες στην Κίνα και να εισάγουν διυλισμένα προϊόντα σε φθηνότερες τιμές. Ωστόσο, δεδομένης της μετάβασης της χώρας από μια οικονομία που βασίζεται στη μεταποίηση σε μια οικονομία προσανατολισμένη στις υπηρεσίες, το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και πολλών αναδυόμενων αγορών μπορεί να λάβει διαφορετική μορφή τα επόμενα χρόνια.
Καθώς οι εξαγωγές της Κίνας προς ανεπτυγμένες αγορές όπως η ΕΕ, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν επιβραδυνθεί εν μέσω του πρόσφατου γεωπολιτικού και εμπορικού ανταγωνισμού, η χώρα έχει στραφεί στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας που αποτελούν μέρος της πρωτοβουλίας της Belt and Road.
Οι αποστολές προς την ASEAN αυξήθηκαν κατά 35,4% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, αυξάνοντας τις συνολικές εξαγωγές κατά 14,8%. Το μερίδιο της ASEAN στις υπερπόντιες άμεσες επενδύσεις της Κίνας τριπλασιάστηκε από περίπου 5% το 2016 σε πάνω από 15% το 2021, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη στρατηγική σημασία αυτών των αγορών.
Η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών θα επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές με διαφορετικούς τρόπους, δυνητικά ξεπερνώντας ορισμένες χώρες.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας πέρυσι, η Μιανμάρ και οι Φιλιππίνες είδαν τις εξαγωγές τους να αυξάνονται, καθώς κέρδισαν μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, στο πλαίσιο της στρατηγικής των επιχειρήσεων «Κίνα+1» για τη διαφοροποίηση της παραγωγικής ικανότητας.
Ταυτόχρονα, οι ανεπτυγμένες αγορές που έχουν δημιουργήσει νέες σχέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού με παίκτες όπως το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη δεν αντιστρέφουν την πορεία τους. Το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων στις ΗΠΑ από 14 ασιατικές χώρες προέλευσης χαμηλού κόστους μειώθηκε από 53,5% το 2021 σε 50,7% το 2022, ακόμη και όταν οι συνολικές εισαγωγές από αυτή τη συνομοταξία αυξήθηκαν κατά 11%.
Πέρυσι το Βιετνάμ σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ 94,9 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ και, χάρη σε 15 νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, οι συνολικές εξαγωγές του αυξήθηκαν κατά 10,6% σε 372 δισ. δολάρια, συμβάλλοντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 8%.
Οι αγορές μετοχών υποστηρίζουν αυτή την τάση. Αναμένοντας το άνοιγμα της Κίνας, οι τίτλοι των αναδυόμενων αγορών προσέλκυσαν 65,7 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, το υψηλότερο ποσό από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ τα ξένα κεφάλαια απέκτησαν 17,6 δισ. δολάρια σε κινεζικές μετοχές τον ίδιο μήνα, το μεγαλύτερο ποσό από τον Δεκέμβριο του 2020.
Ωστόσο, η όρεξη για κινεζικές μετοχές έχει έκτοτε αντιστραφεί, με τον δείκτη MSCI China Index να υπολείπεται του δείκτη Emerging Markets excluding China Index όσον αφορά την απόδοση και τις εισροές κεφαλαίων.
Συνολικά, οι αναδυόμενες αγορές με εξαγωγικό προσανατολισμό και στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, όπως το Βιετνάμ και η Μαλαισία - των οποίων η έκθεση στην κινεζική κατανάλωση ανέρχεται στο 4% και 3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα - θα επωφεληθούν άμεσα από την ανάκαμψη της Κίνας.
Το άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων με το Βιετνάμ έχει ήδη δει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων - καθώς και τις τιμές - να αυξάνονται κατακόρυφα το 2023.
Τον Φεβρουάριο οι τιμές για τα λευκόσαρκα φρούτα δράκων από το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 10% από τις σεληνιακές διακοπές του Ιανουαρίου και τριπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση. Συνολικά, οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων από το Βιετνάμ προς την Κίνα αναμένεται να φθάσουν τα 5,59 δισ. δολάρια το 2023, από 5,04 δισ. δολάρια το 2022.
Οι εξαγωγές θα συμβάλουν στην αποκατάσταση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας με την Κίνα, το οποίο αυξήθηκε από 54 δισ. δολάρια το 2021 σε ρεκόρ 60,2 δισ. δολαρίων το 2022, καθώς οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 6,6% σε 117,9 δισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, η Μαλαισία, επιδιώκει ενεργά την επέκταση των διμερών τους σχέσεων. Ο πρωθυπουργός Ανουάρ Ιμπραχίμ επισκέφθηκε την Κίνα τον Απρίλιο, εξασφαλίζοντας 555,3 εκατ. δολάρια σε δυνητικές εξαγωγές ντούριαν, τροφίμων και ποτών, προϊόντων σιδήρου και φοινικέλαιου. Ο πρωθυπουργός Ανουάρ ανακοίνωσε επίσης ότι η Κίνα θα επενδύσει 38,6 δισ. δολάρια στη Μαλαισία, μεταξύ άλλων στην αυτοκινητοβιομηχανία και την πετροχημική βιομηχανία.
Οι χώρες που εξάγουν εμπορεύματα είναι πιθανό να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της Κίνας, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ συσχετίζεται με τη ζήτηση για υδρογονάνθρακες, μέταλλα και ορυκτά. Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου έφτασε στο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, εισάγοντας 12,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάρτιο, από 10,1 εκατ. bpd τον Μάρτιο του 2022.
Η Μαλαισία έχει ήδη δει το όφελος αυτής της αύξησης: οι εξαγωγές πετρελαίου της προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 144% σε ετήσια βάση τους δύο πρώτους μήνες του 2023, φθάνοντας τα 0,65 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία για να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής της Κίνας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς οι εξαγωγές της αυξήθηκαν από 1,57 εκατ. bpd σε 1,94 εκατ. bpd. Η Σαουδική Αραβία συνεισέφερε 1,72 εκατ. bpd, από 1,81 εκατ. bpd.
Εν τω μεταξύ, τα ΗΑΕ πέτυχαν ορόσημο στο ενεργειακό εμπόριο με την Κίνα τον Μάρτιο, στέλνοντας 65.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου που πληρώθηκαν σε κινεζικά γιουάν στο Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης.