Την προηγούμενη βδομάδα σε δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη του διεθνούς οργανισμού ενέργειας για την Ενεργειακή Απόδοση, κυβερνήσεις από όλη την Αφρική, την Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενεργειακή απόδοση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ενεργειακής ασφάλειας και στην επιτάχυνση της μετάβασης της καθαρής ενέργειας προς την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Αυτό σημαίνει όπως ανέφερε ο οργανισμός «αύξηση της ετήσιας προόδου ενεργειακής εξοικονόμησης ς από 2,2% σήμερα σε πάνω από 4% ετησίως έως το 2030, σε μια κίνηση που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα επεκτείνει την πρόσβαση σε ενέργεια, θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, θα μειώσει τη ρύπανση στον αέρα και την εξάρτηση των χωρών από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων μεταξύ άλλων».
Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής η τάση για αύξηση των αντλιών θερμότητας από ό,τι στην Ευρώπη. Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια ενίσχυσαν την επιχειρηματική ιδέα για τις αντλίες θερμότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν στην Ευρώπη όσον αφορά την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας τόσο μεγάλων όσο και μικρών. Η βιομηχανία έχει δεσμευτεί για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές σε θέρμανση και ψύξη στην Ευρώπη. Πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ νέων επενδύσεων αντλιών θερμότητας έχουν προγραμματιστεί μόνο για το 2022 – 2025, σύμφωνα με το European Heat Pump Association.
«Ένα από τα βασικά μέτρα για την εξασφάλιση περαιτέρω επενδύσεων στον κλάδο μας στην Ευρώπη είναι η ανάγκη για μακροπρόθεσμη σαφήνεια πολιτικής, όπως αναφέρεται στον πρόσφατη στρατηγική», επισημαίνει.
Στη Γερμανία, επιταχύνονται οι κινήσεις για να εγκατασταθούν συστήματα θέρμανσης φιλικά προς το κλίμα. Η Γερμανία στοχεύει να έχει ένα σχέδιο δημοτικής θέρμανσης σε όλη τη χώρα το αργότερο έως το 2028. Αυτό θα δώσει στους ιδιοκτήτες σπιτιού χρόνο να αποφασίσουν αν θα στραφούν σε αντλία θερμότητας, θα συνδέσουν τα σπίτια τους στην τηλεθέρμανση ή αν θα εγκαταστήσουν έναν σύστημα αερίου που να μπορεί να λειτουργεί και με υδρογόνο.