Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία Securing Energy for Europe (Sefe) της Γερμανίας υπέγραψε 20ετή συμφωνία με την Venture Global LNG για την εισαγωγή 2,25 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως από το τρίτο έργο της Venture Global, το CP2 LNG, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο μετά τη διακοπή των παραδόσεων από τη Ρωσία.
Η Sefe, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στη γερμανική κυβέρνηση, δημιουργήθηκε πέρυσι αφού η Γερμανία έσωσε μια πρώην μονάδα της Gazprom που είχε απαλλοτριώσει τον Απρίλιο με ένα δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Gazprom Germania μετονομάστηκε σε Securing Energy for Europe GmbH (Sefe), για να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης, δήλωσε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι.
«Ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Venture Global LNG, η SEFE κάνει άλλο ένα σημαντικό βήμα στην αποστολή μας να διασφαλίσουμε την ενέργεια για τους πελάτες της Γερμανίας και της Ευρώπης και να καλύψουμε την ενεργειακή ζήτηση της περιοχής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sefe, Έγκμπερτ Λάεγκε, σχολιάζοντας τη συμφωνία.
«Η Γερμανία ενήργησε αποφασιστικά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου και το LNG θα αποτελέσει ζωτικό μέρος αυτού του μείγματος, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια και ταυτόχρονα να προωθήσει την περιβαλλοντική πρόοδο», δήλωσε ο Μίκε Σάμπελ, Διευθύνων Σύμβουλος της Venture Global LNG.
Η νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία σηματοδοτεί ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να βασίζεται στο φυσικό αέριο και, σε αντίθεση με ενάμιση χρόνο πριν, δεν διστάζει να συνάψει συμβόλαιο προμήθειας LNG για τις επόμενες δεκαετίες.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία με το Κατάρ, σύμφωνα με την οποία το Κατάρ θα παρέχει LNG στη Γερμανία για τουλάχιστον 15 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπέγραψαν η κρατική εταιρεία QatarEnergy και η αμερικανική εταιρεία ConocoPhillips για την προμήθεια από τα έργα επέκτασης του North Field East (NFE) και North Field South (NFS) του Κατάρ.
Αντιμέτωπη με την προοπτική να μην υπάρχει ρωσικό φυσικό αέριο, η Γερμανία άρχισε πέρυσι να εγκαθιστά πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU).
Στις αρχές Ιανουαρίου, η Γερμανία υποδέχτηκε το πρώτο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG στον πρόσφατα εγκαινιασμένο τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG στο Wilhelmshaven, με το φορτίο να φθάνει από την εγκατάσταση εξαγωγής Calcasieu Pass στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σχεδιάζει να διαθέτει έως και 70,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως δυναμικότητας εισαγωγής LNG έως το 2030, γεγονός που θα την καταστήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο κάτοχο δυναμικότητας εισαγωγής LNG στον κόσμο.