Η Ρωσία ίσως χρειαστεί να αυξήσει τη φορολογία πετρελαίου και φυσικού αερίου για να λάβει περισσότερα χρήματα από την ενεργειακή βιομηχανία, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τρέχοντα χαμηλότερα από τα προγραμματισμένα έσοδα του προϋπολογισμού και ο κίνδυνος τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να παραμείνουν χαμηλότερα για χρόνια θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τα σχέδια του προϋπολογισμού μέχρι το 2026, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στον σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής μεσοπρόθεσμα θα είναι οι κίνδυνοι εξάντλησης του ρευστού μέρους των κεφαλαίων του Ταμείου Εθνικού Πλούτου (ΤΕΠ) και η σταθερότητα του τρέχοντος δημοσιονομικού κανόνα (η ισχύς βασίζεται σε 8-8,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2023-2026 σε βασικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο)», ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας στις κατευθυντήριες γραμμές για τη νομισματική πολιτική έως το 2026, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Σύμφωνα με τον λεγόμενο κανόνα του προϋπολογισμού, η Ρωσία πουλά συνάλλαγμα από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου (ΤΕΠ) για να καλύψει τις ελλείψεις στα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή πραγματοποιεί αγορές εάν υπάρχουν πλεονάσματα.
«Υπό συνθήκες πίεσης των κυρώσεων στη Ρωσία και σταδιακής κυκλικής πτώσης των παγκόσμιων τιμών των πρώτων υλών, υπάρχει πιθανότητα τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να παραμείνουν κάτω από το βασικό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και με μια μέτρια εξασθένηση του ρουβλίου», αναφέρεται στο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς το ρωσικό ρούβλι συνέχισε να κατρακυλά, η κεντρική τράπεζα ουσιαστικά εγκατέλειψε προσωρινά τον δημοσιονομικό κανόνα, αφού δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε αγορές ξένου συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά από τις 10 Αυγούστου έως το τέλος του 2023, ως μέσο για να αποτρέψει την περαιτέρω πτώση του ρουβλίου.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σε νόμο τροποποιήσεις του φορολογικού κώδικα στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες θα περιορίσουν την έκπτωση της ναυαρχίδας της Ρωσίας, του αργού πετρελαίου Urals, έναντι του Brent στα 20 δολάρια ανά βαρέλι από τον Σεπτέμβριο, από 25 δολάρια έκπτωση που είναι τώρα. Οι τροποποιήσεις θα μειώσουν επίσης στο μισό τις επιδοτήσεις προς τα ρωσικά διυλιστήρια από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως το τέλος του 2026.
Οι μειωμένες κατά το ήμισυ επιδοτήσεις προς τα διυλιστήρια θα επιτρέψουν στον προϋπολογισμό της Ρωσίας να εξοικονομήσει 326 εκατομμύρια δολάρια (30 δισεκατομμύρια ρωσικά ρούβλια) σε δαπάνες ανά μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.