Οι δύο βασικοί δείκτες αναφοράς αργού πετρελαίου σημείωναν άνοδο σχεδόν 4% στις 8.40 π.μ. EST, με το αργό τύπου Brent να ενισχύεται κατά 3,42% στα 87,50 δολάρια και το αργό τύπου WTI να αυξάνεται κατά 3,68% στα 86,00 δολάρια.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν τη Δευτέρα μέρος των απωλειών της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες είχαν συσσωρευτεί εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση και τις οικονομίες με υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια.
Η επίθεση του Σαββάτου από τη Χαμάς στο Ισραήλ και η κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ στη Χαμάς αναζωπύρωσαν τις πάντα υποβόσκουσες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, όπου μόλις είχε σημειωθεί προσέγγιση στις σχέσεις ορισμένων αραβικών κρατών με το Ισραήλ. Πριν από την επίθεση, οι ΗΠΑ διαπραγματεύονταν επίσης την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
«Η κατάσταση είναι τεταμένη και με ορισμένους να αποκαλούν αυτή τη στιγμή ως την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ, ο κίνδυνος κλιμάκωσης εξακολουθεί να είναι υψηλός, καθώς το Ισραήλ και ενδεχομένως και οι ΗΠΑ αντιδρούν», δήλωσε τη Δευτέρα ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.
Χωρίς αντίκτυπο στην προσφορά πετρελαίου, η πρώτη αντίδραση στην αγορά οφείλεται στους εμπόρους που «προσέθεσαν ξανά ένα premium γεωπολιτικού κινδύνου στην τιμή και νέα ζήτηση μετά την ισχυρή διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, η οποία οδήγησε σε σημαντική ρευστοποίηση θέσεων αγοράς, ιδίως στο Brent», πρόσθεσε ο Χάνσεν.
Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο αν το Ισραήλ θα δείξει με το δάχτυλο το Ιράν για την επίθεση της Χαμάς και μια πιθανή απάντηση, σημείωσε ο Χάνσεν.
Το Ιράν έχει αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει τις κυρώσεις τόσο αυστηρά όσο στο παρελθόν.
«Εάν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν προς το Ιράν, υπάρχει πιθανότητα να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε περιορισμούς στην προσφορά και σε σύσφιξη των συνθηκών εντός της αγοράς», δήλωσε ο Χάνσεν.
Σύμφωνα με τον Κέλβιν Γουόνγκ, ανώτερο αναλυτή της αγοράς στην OANDA, «δεδομένου ότι το Ισραήλ είναι στρατηγικός ενδιαφερόμενος στις διεθνείς σχέσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια περαιτέρω κλιμάκωση της τρέχουσας ένοπλης σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των διαταραχών της προσφοράς των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες τείνουν να χρησιμοποιούνται ως «στρατηγικό όπλο επιλογής» για πιθανά διαπραγματευτικά χαρτιά μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών που εμπλέκονται στη σύγκρουση».