Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα την Τετάρτη ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα παρατείνουν «πιθανότατα» τις περικοπές παραγωγής έως το 2024 και προειδοποίησε ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξαγωγές πετρελαίου με υψηλότερο κόστος μεταφοράς και ασφάλισης.
«Είμαι βέβαιος ότι ο συντονισμός των δράσεων των εταίρων του ΟΠΕΚ+ θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Πούτιν στο συνέδριο.
«Αυτό είναι σημαντικό για την προβλεψιμότητα της αγοράς πετρελαίου και τελικά για την ευημερία όλης της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι ενώ η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία πιθανότατα «θα συνεχίσουν [τη] συνεργασία τους», προσθέτοντας ότι «πρέπει να συμβουλευόμαστε τους συναδέλφους μας - οι αποφάσεις μας λαμβάνονται με συναίνεση».
Τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να διατηρήσει τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, παρατείνοντας τις περικοπές της προσφοράς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που ξεκίνησαν τον Ιούλιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η Ρωσία παρέτεινε επίσης την περικοπή των εξαγωγών της κατά 300.000 βαρέλια ανά ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.
Μετά το σύντομο φλερτ του αργού τύπου Brent με έως και 97 δολάρια ανά βαρέλι στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου μείωσαν τα κέρδη τους, σημειώνοντας και πάλι σύντομη άνοδο με την πυραυλική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, η οποία οδήγησε σε κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ.
Την Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέ Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ σχημάτισαν μια έκτακτη κυβέρνηση ενότητας για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη σύγκρουση, καθώς το Ισραήλ θέτει τη Λωρίδα της Γάζας υπό πολιορκία, αφαιρώντας από αυτήν και τα 2 εκατομμύρια κατοίκους της κάθε ενέργεια και ηλεκτρικό ρεύμα.
Πάντως την Τετάρτη στις 12:34 μ.μ. ώρα Ελλάδας, το αργό τύπου Brent διαπραγματευόταν στα 86,61 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,19% στην ημέρα. Το West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν στα 84,46 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,76% την ημέρα.
Στη διάσκεψη της Μόσχας, ο Πούτιν βρισκόταν δίπλα στον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί, ο οποίος ζήτησε από τον Ρώσο ηγέτη να «μεσολαβήσει» στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
Ο Πούτιν ζητά τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους για την επίλυση της σύγκρουσης και το χρησιμοποιεί ως βήμα για να επιστήσει την προσοχή σε αυτό που αποκαλεί «αποτυχία» της πολιτικής της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, αναφέρουν οι Moscow Times.