Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επιδράσει στην αγορά της ενέργειας μόνον εάν υπάρξει εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο. Μια σύγκρουση στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της Μέσης Ανατολής, από την οποία προέρχεται το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, προκαλεί ανησυχίες και για τις τιμές πετρελαίου, παρότι το Ισραήλ δεν αποτελεί σημαντικό παίκτη.
Ωστόσο, αφενός η αύξηση της κατανάλωσης επιβραδύνεται τα τελευταία χρόνια, αφετέρου Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν τις τιμές. Εάν όμως τελικά στη σύρραξη εμπλακεί και το Ιράν και του επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το τοπίο θα διαμορφωθεί διαφορετικά και θα ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω, καθώς δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί ως απάντηση ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 25% με 30% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο μπορεί να είναι καθοριστική για την πορεία των τιμών του πετρελαίου επειδή αναπόφευκτα θα προκαλέσει νέα σκλήρυνση της στάσης της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη.
Η Ουάσιγκτον έχει χαλαρώσει την πίεση στην Τεχεράνη και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν και πάλι επαφές με Ιρανούς ομολόγους τους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, η οποία αποτέλεσε εφέτος τη δεύτερη πηγή σταδιακής αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς μετά το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ. Πολλοί επενδυτές δεν πιστεύουν ότι το πετρέλαιο μπορεί να ανέβει σημαντικά υψηλότερα, ακόμα και αν διαταραχθεί ο ιρανικός εφοδιασμός. Αυτή η άποψη λαμβάνει υπόψη και την επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζών τις τελευταίες ημέρες.
Το Ιράν είναι ο τέταρτος παραγωγός του ΟΠΕΚ, με το περίπου 80% των εξαγωγών πετρελαίου να καταλήγουν στην Κίνα. Εάν το Ισραήλ διέκοπτε στρατιωτικά τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, θα έθετε εκτός περίπου το 3% της παγκόσμιας προσφοράς αργού.