Αυτό αναφέρει η επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής τηςJP Morgan για τα εμπορεύματα, Νατάσα Κάνεβα, η οποία μίλησε στηWall Street Journal και δήλωσε ότι οι κυρώσεις αποτέλεσαν σημαντικό κίνητρο για τη Ρωσία και το Ιράν να αρχίσουν να κάνουν τις πετρελαϊκές τους συναλλαγές σε νομίσματα εκτός δολαρίου.
«Το αμερικανικό δολάριο αποκτά κάποιο ανταγωνισμό στις αγορές εμπορευμάτων», δήλωσε η Κάνεβα, μόλις μία ημέρα μετά την είδηση ότι η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να σταματήσουν εντελώς να χρησιμοποιούν το αμερικανικό δολάριο στο διμερές εμπόριο.
Πράγματι, ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι ο καταιγισμός κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία κάνει άλλες χώρες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το δολάριο ως έναν τρόπο να απομονωθούν από τις επιπτώσεις πιθανών κυρώσεων.
«Αυτό είναι κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερο άλλες χώρες», δήλωσε στηWSJ ο Γουίλιαμ Τζάκσον, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στηνCapital Economics.
«Ορισμένες επιδιώκουν να μειώσουν τον κίνδυνο πιθανών κυρώσεων στη χρήση δολαρίων στο εμπόριο. Η Κίνα προσπαθεί να λειτουργήσει ως γεωπολιτικό αντίβαρο».
Ωστόσο, οι παραγωγοί πετρελαίου στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν είναι οι μόνοι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το δολάριο. Η Κίνα έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στην αντικατάσταση των δολαρίων στο διεθνές εμπόριο με το δικό της νόμισμα, το οποίο επιδιώκει να καταστήσει πιο παγκόσμιο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα οNikkei Asia ανέφερε ότι το κινεζικό γουάν έγινε το τέταρτο πιο δημοφιλές νόμισμα σε διεθνείς διακανονισμούς το Νοέμβριο, ξεπερνώντας το ιαπωνικό γεν. Το δημοσίευμα εξηγούσε την εξέλιξη με το πιο ενεργό εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Ένα μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο, η Κίνα ολοκλήρωσε επίσης την πρώτη διασυνοριακή πληρωμή για πετρέλαιο σε ψηφιακά γουάν. Πριν από αυτό, κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες πραγματοποίησαν αρκετές αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου πληρώνοντας για αυτές στο κινεζικό νόμισμα αντί για δολάρια.
Σύμφωνα με στοιχεία τηςJP Morgan, φέτος υπήρξαν 12 σημαντικά συμβόλαια εμπορευμάτων που διακανονίστηκαν σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο, ανέφερε ηWSJ, προσθέτοντας ότι αυτό συγκρίνεται με επτά τέτοιες συμφωνίες το 2022 και δύο την περίοδο μεταξύ 2015 και 2021.
Μεταξύ των συμφωνιών του 2023 ήταν μία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ινδίας για παραδόσεις αργού πετρελαίου που θα πληρώνονταν σε ρουπίες και μία άλλη -μια γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων- μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας αξίας 7 δισ. δολαρίων.