Στην τελευταία τους συνάντηση στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι εταίροι του, με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν τη συνδυασμένη παραγωγή αργού πετρελαίου σε περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Αυτή ήταν η τελευταία από μια σειρά περικοπών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επωμίζεται η Σαουδική Αραβία, στις οποίες προχώρησε το καρτέλ σε μια προσπάθεια να ωθήσει περαιτέρω τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Πρόκειται λίγο πολύ για την καθιερωμένη πρακτική του ΟΠΕΚ. Αλλά φέτος, οι περικοπές δεν λειτούργησαν. Οι αναφορές για τη φθίνουσα σημασία του ΟΠΕΚ επανήλθαν στο προσκήνιο. Αλλά όπως και πριν, μπορεί να αποδειχθούν μάλλον πρόωρες.
Το Reuters ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο ΟΠΕΚ πρόκειται να αντιμετωπίσει χαμηλότερη ζήτηση για το αργό του το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Το δημοσίευμα επικαλέστηκε προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ και τον ίδιο τον ΟΠΕΚ, οι οποίες έδειχναν ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο του ομίλου θα εξασθενήσει το επόμενο έτος, πιθανότατα ως παράδειγμα της συνολικής εξασθένησης της ζήτησης πετρελαίου που ο ΔΟΕ, για παράδειγμα, προβλέπει εδώ και καιρό, μέχρι στιγμής με ανακρίβεια.
Το σημερινό επίπεδο της ζήτησης πετρελαίου φαίνεται επίσης να αποτελεί πρόκληση. Όταν ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στις ευρύτερες περικοπές της παραγωγής, οι έμποροι το ανέκρουσαν - πρώτον, επειδή το περίμεναν και, δεύτερον, επειδή η παγκόσμια προσφορά φαινόταν να είναι αρκετά άφθονη.
Ο τρίτος λόγος για τον οποίο η αγορά δεν πήρε πραγματικά πολύ σοβαρά τις ενέργειες του ΟΠΕΚ+ ήταν ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ιστορικό εξαπάτησης στις περικοπές παραγωγής. Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες ήταν ότι θα υπήρχε αρκετό πετρέλαιο για να καλυφθεί η ζήτηση, ακόμη και αν όλοι συμφωνούσαν επίσημα να μειώσουν.
Στη συνέχεια, η Αγκόλα δήλωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ, ώστε να μπορεί να παράγει όσο πετρέλαιο θέλει- ούτε αυτό βοήθησε την ατζέντα του καρτέλ.
Προκάλεσε εισηγήσεις για διάσπαση και ενίσχυσε την αντίληψη ότι ό,τι κι αν κάνει ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του ΟΠΕΚ+, θα υπάρχει αρκετό πετρέλαιο, όχι μόνο επειδή η ζήτηση θα εξασθενίσει.
Φαίνεται ότι πολλοί έμποροι δίνουν μεγάλη βάση σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόβλεψη για ασθενέστερη ζήτηση. Και ξεχνούν ότι για να γίνουν αισθητές οι περικοπές της παραγωγής στις φυσικές αγορές, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες. Πράγματι, αναλυτές που σχολίαζαν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ από τον Δεκέμβριο ανέφεραν ότι τρεις μήνες -η προβλεπόμενη διάρκεια των νέων βαθύτερων περικοπών- δύσκολα θα είναι αρκετοί για να επηρεάσουν την προσφορά και, ως εκ τούτου, τις τιμές.
Οι περικοπές που έχουν προγραμματιστεί και οι τιμές πετρελαίου το 2024
«Δεν νομίζω ότι μια τρίμηνη περικοπή είναι αρκετά μεγάλη για να κάνει ουσιαστική διαφορά όσον αφορά τη φυσική προσφορά, ακόμη και αν όλοι την τηρούσαν», δήλωσε στο Reuters ο ειδικός σχολιαστής, ο Άντι Ιμσίροβιτς.
«Οι περικοπές έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μόνο τρεις μήνες και μπορεί να χρειαστούν έως και ένας ή δύο μήνες για να εφαρμοστούν οι περικοπές», δήλωσε ένας άλλος αναλυτής.
«Δυστυχώς, δεν θα έχουμε ιδέα για την παραγωγή του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του μήνα και αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην αγορά πετρελαίου», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της Investec για τα εμπορεύματα, Κάλουμ ΜακΦέρσον.
Με άλλα λόγια, οι τιμές είναι εκεί που είναι αυτή τη στιγμή επειδή κανείς δεν σκέφτεται την κατάσταση της προσφοράς πετρελαίου σε τέσσερις μήνες από τώρα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά αξίζει να έχουμε κατά νου ότι οι επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων τείνουν να έχουν καθυστερημένο αποτέλεσμα - όπως ακριβώς η επιστροφή των αμερικανικών γεωτρυπάνων στην αύξηση της παραγωγής, όσο προσεκτική και αν ήταν.
Μιλώντας για τα αμερικανικά γεωτρύπανα, συνήθως αναφέρονται ως ο μεγάλος λόγος για την αποτυχία του ΟΠΕΚ να επηρεάσει τις τιμές και την επακόλουθη απώλεια σημασίας που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι παρατηρούμε. Πράγματι, οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου εξέπληξαν τους πάντες φέτος προσθέτοντας 1 εκατομμύριο βαρέλια σε ημερήσια παραγωγή χάρη στη βελτίωση της παραγωγικότητας των πηγών, ακόμη και όταν ο αριθμός των γεωτρήσεων είχε πτωτική τάση για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Φαίνεται όμως ότι τώρα πολλοί υποθέτουν ότι ο κλάδος θα διατηρήσει αυτό το επίπεδο βελτίωσης της παραγωγικότητας και θα συνεχίσει να προσθέτει παραγωγή. Αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί. Αλλά μπορεί επίσης να μην συμβεί – ο ΔΟΕ έχει προβλέψει έναν πολύ πιο μέτριο ρυθμό αύξησης της παραγωγής για φέτος, σε λιγότερο από 300.000 bpd.
Βέβαια, ο ΔΟΕ έχει κάνει λάθος και στο παρελθόν, ιδίως φέτος, καθώς συνέχισε να προβλέπει μηνιαία μείωση της παραγωγής της Permian, ενώ στην πραγματικότητα η παραγωγή αυτή αυξήθηκε. Ωστόσο, παραμένοντας στην πραγματικότητα, οι βελτιώσεις της παραγωγικότητας των πηγών δεν είναι ακριβώς στη σφαίρα του απείρου. Υπάρχουν όρια. Και υπάρχουν επίσης οι εταιρικές στρατηγικές, οι οποίες συγκεντρώνονται πλέον σε λίγες εταιρίες μετά από ένα πλήθος μεγάλων συμφωνιών φέτος. Με άλλα λόγια, η παραγωγή θα πάει εκεί που θέλουν οι μεγάλοι παραγωγοί, και αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι όλο και πιο ψηλά.
Οι τελευταίες αναφορές για το τέλος του ΟΠΕΚ βασίζονται σε υποθέσεις χαμηλότερης ζήτησης πετρελαίου και συνεχώς αυξανόμενης παραγωγής των ΗΠΑ. Κανένα από τα δύο δεν είναι βέβαιο. Η ζήτηση πετρελαίου εκπλήσσει με θετικό πρόσημο από τότε που η BP διακήρυξε ότι η αιχμή της ζήτησης είχε έρθει και έφυγε το 2019 -και έκανε λάθος. Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου εκπλήσσουν με την πειθαρχία τους και τη νεοαναπτυχθείσα αποστροφή τους για την αύξηση της παραγωγής με κάθε κόστος.
Το μόνο που έχει να κάνει ο ΟΠΕΚ είναι να περιμένει μέχρι η ζήτηση να καλύψει τα άνετα επίπεδα προσφοράς που οι έμποροι αναφέρουν ως λόγο για τις αδύναμες τιμές. Το μερίδιό του στο παγκόσμιο σύνολο μπορεί να έχει μειωθεί λόγω των περικοπών, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά σταθερό στο 27% του συνόλου. Και διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα περίπου 5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, την οποία μπορεί να αποφασίσει ή να μην αποφασίσει να χρησιμοποιήσει εάν παραστεί ανάγκη. Οι αναφορές για το τέλος του ΟΠΕΚ είναι, για άλλη μια φορά, υπερβολικές.