Η Schneider Electric συνέβαλε στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων

Η Schneider Electric συνέβαλε στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων
Δευτέρα, 23/12/2024 - 12:38

Η Schneider Electric, ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, είχε την τιμή να συμβάλει μέσω δωρεάς στην αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων. Οι λύσεις που παραχωρήθηκαν κατέστησαν δυνατή την ασφάλεια και την παρακολούθηση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του ναού.

Το Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίου (BMS), για παράδειγμα, βοηθά στη διαχείριση και βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης του μνημείου, ενσωματώνοντας καινοτομίες του 21ου αιώνα σε έναν καθεδρικό ναό, που αποτελεί κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής τέχνης και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1991.

Η πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον καθεδρικό ναό στις 15 Απριλίου 2019, «πυροδότησε» ένα απίστευτο κύμα αλληλεγγύης, στο οποίο η Schneider Electric θέλησε να γίνει μέρος του.

«Για την Schneider Electric είναι αυτονόητη η κίνηση να υποστηρίξει δράσεις αυτού του τύπου για τόσο συμβολικά και υψηλού κύρους έργα, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν για το κρατικό θέατρο Comédie Française και τον σταθμό της Ανταρκτικής», δήλωσε ο Gilles Vermot Desroches, Director of Citizenship and Institutional Affairs, της Schneider Electric.

Καινοτομίες του Μέλλοντος

Η Schneider Electric παρείχε τεχνογνωσία, προϊόντα και λύσεις μέσω δωρεάς. Ως εκ τούτου, ο όμιλος προμήθευσε όλο τον εξοπλισμό που απαιτείται για την ηλεκτροδότηση του χώρου και την ασφάλειά του (κυψέλες υψηλής τάσης 20 kV, μετασχηματιστή 20 kV/410V 1250 kVA, γενικούς και επιμέρους ηλεκτρικούς πίνακες, ρυθμιστές στροφών, φωτισμό ασφαλείας, συσκευές κλπ.), καθώς και τα εργαλεία για την τεχνική διαχείριση του κτιρίου, που επιτρέπουν την παρακολούθηση της λειτουργίας του δικτύου και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας (συστήματα αυτόματου ελέγχου, αισθητήρες, ελεγκτές, δίαυλους επικοινωνίας κ.λπ.).

Εκτός από τον εξοπλισμό, η Schneider Electric ανέλαβε και μέρος της συντήρησης του εξοπλισμού ηλεκτρικής διανομής, παρέχοντας τις μελέτες, τη θέση σε λειτουργία και τον προγραμματισμό των εγκατεστημένων συστημάτων, καθώς και την εκπαίδευση των μελλοντικών χρηστών.

Η παλιά ηλεκτρολογική εγκατάσταση είχε καταστραφεί, λόγω της πυρκαγιάς και χωρίς ρεύμα, η επαναλειτουργία θα ήταν αδύνατη. Το νέο δίκτυο εξασφαλίζει τη διανομή και την ασφάλεια της παροχής ενέργειας, ενσωματώνοντας καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες αιχμής, που βελτιστοποιούν τη διαχείριση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλουν στην ασφάλεια του καθεδρικού ναού.

Τεχνολογία Αιχμής για την Πρόληψη Πυρκαγιών

Η ομάδα έργου επέλεξε τελευταίας τεχνολογίας λύσεις πυρασφάλειας:

  • Πρόσθετες συσκευές για ενισχυμένη προστασία και πρόληψη ενάντια στις πυρκαγιές (Acti9 Active AFDD) για τα τερματικά κυκλώματα.
  • Αισθητήρες υπερθέρμανσης καλωδίων (HeatTags) σε όλους τους ηλεκτρολογικούς πίνακες.

Αυτές οι δύο καινοτομίες διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της εγκατάστασης, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης και της αποστολής ειδοποιήσεων σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής, ακόμη και πριν από την εμφάνιση προβλήματος.

Μια Κοινή Δέσμευση

Η ομάδα έργου έπρεπε να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό τεχνικών ζητημάτων που απαιτούσαν εφευρετικότητα και καλή προετοιμασία.

Ένα τέτοιο ζήτημα ήταν η παράδοση και η εγκατάσταση του διασυνδεδεμένου μετασχηματιστή TRIHAL, στις αρχές του 2024, βασικού στοιχείου της ηλεκτροδότησης του καθεδρικού ναού. Το εν λόγω φορτίο, βάρους 3,2 τόνων παραδόθηκε με φορτηγό και στη συνέχεια ανυψώθηκε στο εργοτάξιο πάνω από την περιοχή κατασκευής. Στη συνέχεια, κατέβηκε μέσω ανυψωτικού μηχανήματος στη θέση του, στο υπόγειο του πρεσβυτερίου. Για την ανύψωσή του έπρεπε να εκπονηθεί ειδική μελέτη.

Η εγκατάσταση του υποσταθμού υψηλής τάσης σε ένα υπόγειο θολωτό κελάρι, με σημαντικούς περιορισμούς πρόσβασης και χωρητικότητας ήταν, επίσης, ένα ζήτημα που επιλύθηκε με εξατομικευμένο εξοπλισμό και υποστήριξη.

«Πρόκειται για ένα έργο, του οποίου τα logistics ήταν αρκετά δύσκολα και απαιτούσαν τον άριστο συντονισμό μεταξύ όλων των φορέων στο εργοτάξιο», δήλωσε ο Cédric Larcher, Regional Manager του Electrical Distribution Application Center, της Schneider Electric Γαλλίας, υπεύθυνος για τη διαχείριση, εκτέλεση και παρακολούθηση των εργασιών στο εργοτάξιο.

Εκτός από την παροχή του εξοπλισμού, περίπου 60 εργαζόμενοι της Schneider Electric (από τους εργάτες του εργοστασίου, μέχρι τους σχεδιαστές της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης) συνεισέφεραν με τις γνώσεις τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος μετάδοσης δεξιοτήτων. Η υποστήριξη της Schneider Electric περιέλαβε, επίσης, την εκπαίδευση συνεργαζόμενων εταιρειών, όπως η εταιρεία κατασκευής πινάκων Ateliers Electriques de France (με έδρα το Val-de-Marne) για την εγκατάσταση του κύριου πίνακα χαμηλής τάσης, η FBS Electricité (με έδρα το Seine-Maritime) για την εγκατάσταση του υποσταθμού υψηλής τάσης, η ERM (με έδρα το Eure) για τη δημιουργία ειδικών δομών στήριξης και η Transport Avex (με έδρα το Val-de-Marne) για την εκτέλεση των εξαιρετικά δύσκολων εργασιών χειρισμού στο υπόγειο του πρεσβυτερίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Schneider Electric εδώ.