Tην ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο εμβληματικό έργο των δασικών χαρτών και τους κινδύνους που έχουν δημιουργηθεί στην ολοκλήρωσή του αναδεικνύουν εβδομήντα δύο (72) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου. Φέρνουν το θέμα στη Βουλή, με σκοπό να διεξαχθεί μία διευρυμένη συζήτηση, ώστε να στηριχθεί και να ολοκληρωθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ούτε θέλει, ούτε μπορεί, να ολοκληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της, η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να ανατρέψει και να ναρκοθετήσει αυτήν τη μεγάλη μεταρρύθμιση που συμβάλει και στο κράτος δικαίου και στην ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος: Ακύρωση των κυρωμένων χαρτών που δεν είχαν αντιρρήσεις, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, φωτογραφικές εξαιρέσεις και εξυπηρετήσεις, αποδυνάμωση υπηρεσιών, ελλιπής πολιτική βούληση, άγνοια και επιφανειακή διαχείριση του θέματος και φυσικά παραπληροφόρηση και επικοινωνιακό περιτύλιγμα οδήγησαν το έργο σε αδιέξοδο, με ορατό τον κίνδυνο να μπλοκάρει εντελώς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή ευρείας συζήτησης στη Βουλή, με όλα τα κόμματα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η ΝΔ και να διατυπωθούν λύσεις που θα ικανοποιούν ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του Συντάγματος και της δασικής επιστήμης. Τις προϋποθέσεις δηλαδή ώστε να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών, της ανάπτυξης και της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.
Στην επίκαιρη επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιγράφουν όλο το ιστορικό των δασικών χαρτών και την 40ετή καθυστέρηση, με ξεκάθαρη ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μιας συνταγματικής υποχρέωσης της χώρας, απαραίτητης για τον αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για το καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές, για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.
Παρά την πρόοδο του έργου, των κυρώσεων και των θεσμικών αλλαγών την περίοδο 2015-2019, η ΝΔ πάγωσε τις μελέτες που είχαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ολοκληρωθεί έως το 2019 και με την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, τον Μάιο του 2020, προκάλεσε αλαλούμ και βραχυκύκλωμα στο έργο. Ακύρωσε τους κυρωμένους χάρτες στο 45% της χώρας, πάγωσε την εξέταση αντιρρήσεων και τις προγραμματισμένες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων και ψήφισε την αλλαγή προδιαγραφών, μετά τη σύνταξη των χαρτών(!), με σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Τα ελλείμματα της ΝΔ αναδείχθηκαν στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών του 2021 και τροφοδότησαν εντάσεις και ανησυχία σε όλη τη χώρα. Τελικά, μετά από τρεις μήνες κρυφτούλι και χρέωση των λαθών τάχατες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , η κυβέρνηση παραδέχθηκε και ότι έχουν γίνει λάθη και ότι το θεσμικό πλαίσιο, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδινε πολλές λύσεις σε προβλήματα, δεν εφαρμόστηκε. Παραδέχτηκε ακόμη ότι έχει δημιουργήσει εκκρεμότητες με το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και δεσμεύτηκε τελικά να προχωρήσεις σε σημαντικές αλλαγές στους χάρτες.
Η χώρα βρίσκεται πλέον εκτός των χρονοδιαγραμμάτων και των παρατάσεων που η ΝΔ έχει δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών, δε συνοδεύτηκε από διακοπή της υποβολής αντιρρήσεων, αφού η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλαγές και διορθώσεις. Και όλα αυτά, ενώ έχουν παγώσει οι προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων από το 2019 και ενώ βρισκόμαστε σε έξαρση της πανδημίας που δυσκολεύει περαιτέρω και τις δημόσιες παρουσιάσεις των χαρτών στην περιφέρεια της χώρας, αλλά και τα οικονομικά των πολιτών και τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους των αντιρρήσεων. Όλα αυτά όμως δεν τα έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση όταν ανάρτησε ελλιπείς χάρτες σε όλη την Ελλάδα όπως παραδέχεται σήμερα.
Ενώ η ΝΔ είχε υποσχεθεί «επιτάχυνση στην εκπόνηση των δασικών χαρτών, χωρίς εμπόδια που είχαν τεθεί από ίδιο το δημόσιο, αλλά και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες», έκανε τελικά ακριβώς το αντίθετο.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της αναγκαίας και σημαντικής μεταρρύθμισης, οι 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνουν το θέμα στη Βουλή, ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για την πρόοδο του έργου και για τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Αναδεικνύουν ακόμη ζητήματα και τροπολογίες που έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί ήδη στη νομοθεσία, όπως κάνουν με συνέπεια τους τελευταίους 20 μήνες, και καλούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε μια συζήτηση που θα κάνει την πολιτεία πιο εξοπλισμένη, πιο αποτελεσματική και πιο φιλική και προς τον πολίτη και προς το περιβάλλον.