Χαρά Καφαντάρη: Ανάγκη για δίκαιο Κλιματικό Νόμο με την Κοινωνία και για την Κοινωνία και όχι για τους λίγους - βίντεο

Χαρά Καφαντάρη: Ανάγκη για δίκαιο Κλιματικό Νόμο με την Κοινωνία και για την Κοινωνία και όχι για τους λίγους - βίντεο
Τρίτη, 18/05/2021 - 23:22

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών, Προστασίας Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα «Ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, για τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία».

https://youtu.be/DLCegrk0t8Q

«Σήμερα διεξάγεται μία συζήτηση χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς να δοθεί μια συγκεκριμένη Εισήγηση στους βουλευτές των Επιτροπών που συνεδριάζουν, διεξάγεται μία συζήτηση σαν «έκθεση ιδεών» για την προστασία του κλίματος και κάποιες διαπιστώσεις που έχουν να κάνουν με πολιτικές που ακολουθούνται και από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Περιμέναμε κάτι πιο συγκροτημένο, ένα σχέδιο συγκεκριμένο.
Πάντως, είναι γεγονός ότι πραγματικά και σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αναγνωριστεί η ανάγκη για την εκπόνηση ενός δίκαιου Κλιματικού Νόμου, που θα εξασφαλίζει την Κλιματική Δικαιοσύνη για όλους. Ενός νόμου, που θα συμβάλει στη διατήρηση ενός ζωντανού και κλιματικά ανθεκτικού Πλανήτη. Ενός νόμου, που θα διαχέει τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, από την οικονομία, την αγροτική ανάπτυξη, την ενέργεια, μέχρι και τις πολιτικές Υγείας και Μετανάστευσης.
Η Ελλάδα οφείλει να εκπονήσει ένα τέτοιο νόμο, προϊόν όμως ουσιαστικής διαβούλευσης με την Κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύμφωνα με τους στόχους του ΟΗΕ και τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, υπηρετώντας το στόχο της κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης το 2050.
Ένας κλιματικός νόμος οφείλει
1. Να πληρεί τον στόχο συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5oC.
2. Να στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% έως το 2030 σε πρώτη φάση.
3. Να προστατεύει τη φύση. Ένας περιβαλλοντικά ακέραιος κλιματικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ως απαραίτητου συστατικού σε ένα ζωντανό και κλιματικά ανθεκτικό πλανήτη.
4. Και πρέπει να επιμερίζει δίκαια τα βάρη και τα οφέλη του μετασχηματισμού προς την κλιματική ουδετερότητα, να αναδεικνύει τους πολίτες σε πρωταγωνιστές/-ριες της ενεργειακής μετάβασης και να διασφαλίζει ουσιαστικά ατομικά δικαιώματα των πολιτών με έμφαση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Μην διανοηθείτε κύριοι της Κυβέρνησης να φέρετε έναν ακόμη νόμο απλά για να δείξετε ότι υπάρχει ένας κλιματικός νόμος στη χώρα. Ένα νόμο που θα μείνει στα χαρτιά, μόνο και μόνο για να είμαστε εντάξει απέναντι στην ΕΕ και να βαδίσουμε παράλληλα με τις χώρες της ΕΕ που ήδη έχουν εκπονήσει αντίστοιχους νόμους.
Οι πολιτικές σας κρίνονται:
• Ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη, οι απειλές για τις προστατευόμενες περιοχές, τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, τις υπο περιοχές (όρος πρωτότυπος ,που εσείς εφηύρατε) όπου θα επιτρέπονται συγκεκριμένες δυσμενείς για το περιβάλλον δραστηριότητες. Άλλωστε και η ΕΕ απειλεί με πρόστιμα και ζητά εξηγήσεις σχετικά με το νόμο Χατζηδάκη.
• Η πράσινη μετάβαση και η πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας, φιλόδοξος στόχος το 2023, αλλά με χρήση Φυσικού Αερίου που είναι ορυκτό καύσιμο. Αυτό αποτυπώνεται και στο ΕΣΕΚ που έχετε καταθέσει. Έτσι εννοείτε εσείς την ενεργειακή μετάβαση, για να εξυπηρετούνται και συγκεκριμένα συμφέροντα.
• Η διαχείριση απορριμμάτων, με προώθηση της καύσης και με προσχηματική ανακύκλωση, όλα βέβαια για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, και με προσχηματική προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
Αλλά, για να εκπονήσουμε ένα κλιματικό νόμο ο οποίος και θα λειτουργήσει εξυπηρετώντας τον ύψιστο στόχο του, τον βιώσιμο και ανθεκτικό πλανήτη απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή, έπρεπε ήδη να υπάρχει
• Χωροταξικός σχεδιασμός
• Δασικοί Χάρτες
• Κτηματολόγιο
• Σχέδιο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και αντίστοιχα εγκεκριμένα περιφερειακά σχέδια.
Τι έχετε κάνει για όλα αυτά κύριοι της Κυβέρνησης;
Καταθέσατε σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης που ουσιαστικά εξυπηρετεί λίγους και στον τομέα της πράσινης μετάβασης και της ενέργειας, 4 ή 5 ίσως μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις. Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που είναι;
Για το μείζον ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας δεν προβλέπετε τίποτα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις που έχετε κάνει.
Για το Εξοικονομώ κατ’ οίκον που κάνατε, ένα Εξοικονομώ κατ’ οίκον για τους λίγους και τους μεγάλους και όχι την κοινωνική πλειοψηφία
«Το 2021 είναι ή του ύψους ή του βάθους για την παγκόσμια έκτακτη κλιματική ανάγκη. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, για να μειωθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 45% έως το 2030 σε σχέση με το 2010», δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ωστόσο, η ενδιάμεση έκθεση για τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για το κλίμα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού «είναι ένας κόκκινος συναγερμός για τον πλανήτη μας», επιμένει ο Γενικός Γραμματέας. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να προσθέσω ότι οι κλιματικές πολιτικές, ακόμη και η περιβαλλοντική νομοθεσία, πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα επιστημονικά δεδομένα για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Για παράδειγμα, τον τελευταίο μήνα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αύξηση προστατευόμενων περιοχών στις ΗΠΑ κατά 30% ως τρόπο προστασίας της βιοποικιλότητας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ήδη ανέφερα τι κάνατε εσείς με τις προστατευόμενες περιοχές.
Τέλος, σύμφωνα με διαπιστώσεις γερμανών επιστημόνων, τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορρόφησαν την τελευταία δεκαετία. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, σε τι κρίσιμο σημείο βρίσκεται ο πλανήτης και, φυσικά, η χώρα μας».