Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η ΑΝΑΚΕΜ για τον καθαρισμό του ποταμού Χαβρία, σε σημείο πλησίον της Ορμύλιας Χαλκιδικής, από Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Ήταν μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική συνάμα δράση από το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ, στην οποία συμμετείχαν και δεκάδες εθελοντές. Τα απόβλητα ήταν διάσπαρτα στα πρανή του ποταμού και αποτελούνταν από μπάζα με προσμίξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες κ.ο.κ.
Η δράση ξεκίνησε πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής 30 Μαΐου όπου με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων και φορτηγών τα απόβλητα μεταφέρθηκαν στις πλησιέστερες μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης ΑΕΚΚ. Ακολούθησαν οι δεκάδες εθελοντές οι οποίοι καθάρισαν το χώρο από τα υπόλοιπα απορρίμματα τα οποία μεταφέρθηκαν με φορτηγάκι σε απορριμματοφόρο του δήμου Πολυγύρου. Το όλο εγχείρημα διήρκεσε περίπου επτά ώρες, στη διάρκεια των οποίων συνελέγησαν και απομακρύνθηκαν περίπου πεντακόσιοι τόνοι αποβλήτων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς επανάχρηση, ενώ το υπόλειμμα της επεξεργασίας – ανακύκλωσης θα οδηγηθεί στον ΧΥΤΑ.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των δεκάδων εθελοντών. Αρκετοί απ’ αυτούς προέρχονται από την περιοχή της Ορμύλιας, ενώ συμμετείχαν και μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης “The Hives Project” η οποία έχει διοργανώσει ήδη εννέα δράσεις για την προστασία του ποταμού Χαβρία. Στη δράση συμμετείχε και ο γιατρός Κνιέγκινιτς Μπράνισλαβ, ο οποίος ήταν έτοιμος να παράσχει κάθε φροντίδα σε περίπτωση ανάγκης.
Το “παρών” στον εθελοντικό καθαρισμό έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου Γιώργος Ματέας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής Γιάννης Φωτιάδης κ.ά. Επιστολή με την οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τα συγχαρητήριά του προς την ΑΝΑΚΕΜ γι’ αυτήν την πρωτοβουλία της απέστειλε ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας δήλωσε ότι “το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης ρίψης ογκωδών αντικειμένων και μπαζών είναι λυπηρό και δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε επαφή και συνεννόηση με όλους τους δήμους που είναι αρμόδιοι για να απομακρύνουν όλα αυτά τα αντικείμενα, προκειμένου να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους προσωρινής αποθήκευσης ΑΕΚΚ και παράλληλα να συμβληθούν με τα ειδικά συστήματα διαχείρισης αυτών των αποβλήτων. Επιπλέον, ως Περιφέρεια χρηματοδοτούμε όλους τους δήμους για να δημιουργήσουν ‘πράσινα σημεία’ σε όλους τους οικισμούς ώστε να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία και να μεγαλώσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης. Είμαστε εδώ σήμερα για να στηρίξουμε τέτοιες δράσεις και από την ιδιωτική πρωτοβουλία και συγχαίρω την ΑΝΑΚΕΜ γι’ αυτό. Θα πρέπει όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν πως όταν δημιουργούμε τέτοιου είδους απόβλητα έχουμε την υποχρέωση να τα οδηγούμε σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης προκειμένου να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, ώστε να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος τόνισε ότι “στην προσπάθειά μας να γίνει η Χαλκιδική αυτό που ονειρευόμαστε η σημερινή δράση αποτελεί ορόσημο για τις νεότερες γενιές που θα πρέπει να κάνουν συνείδηση ότι τούτος ο τόπος θα πρέπει να μείνει καθαρός. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους και αξίζουν συγχαρητήρια στην ΑΝΑΚΕΜ η οποία, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δίνει το στίγμα για το πως πρέπει να κινούνται οι πάντες, κυρίως αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με το περιβάλλον, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Η Χαλκιδική εκείνο που πουλάει πρωτίστως, είναι το περιβάλλον, συνεπώς, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να το διατηρήσουμε καθαρό. Στο πέρασμα του χρόνου έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ‘σαν τη Χαλκιδική δεν έχει’, αυτό θα πρέπει να το κάνουμε ‘μοτο’ και στο κομμάτι του περιβάλλοντος”.
Ο Ηλίας Δημητριάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ δήλωσε ότι “το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να αναλάβει τέτοιες συμβολικές δράσεις για την απομάκρυνση αποβλήτων τα οποία προκύπτουν από δημόσια και ιδιωτικά έργα, από κατασκευές, ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις. Η πρωτοβουλία μας αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να υπογραμμίσει ότι η ανεξέλεγκτη διάθεση αυτού του είδους των αποβλήτων ρυπαίνει το περιβάλλον και τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Παράλληλα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την ανάληψη παρόμοιων δράσεων ώστε, εκτός των άλλων, να συμβάλουμε στην επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση του ποσοστού των αποβλήτων που οδηγούνται σε επεξεργασία, ανακύκλωση και επανάχρηση”.
Η Άννα Μίχου, σύμβουλος ανάπτυξης της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. σημείωσε ότι “η σημερινή δράση μας ανοίγει την αυλαία από μια σειρά πιλοτικών δράσεων καθαρισμού και αποκατάστασης χώρων που θα συνεχίσουμε και στη Θεσσαλονίκη, σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι συγκεκριμένες προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού καθώς και μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή, μέσα στον ιστό της πόλης, στους Λαχανόκηπους του δήμου Θεσσαλονίκης. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και τις αρχές και να δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε, από τη μια να προστατεύουμε και να αποκαθιστούμε το περιβάλλον και από την άλλη να τονίσουμε ότι από τα απόβλητα μπορούμε να παράγουμε υλικά τα οποία θα επιστρέψουν στην αγορά. Περιμένουμε όλους τους πολίτες και τις αρχές να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια”.
Ο Γιάννης Παπαηλιόπουλος, ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ, σημείωσε ότι “με αυτή τη συλλογική δράση μας προσπαθούμε να τονίσουμε πως δεν πρέπει να γίνεται παράνομη απόθεση. Κυρίως, όμως, θέλουμε να δείξουμε το ‘ταξίδι’ των αποβλήτων, δηλαδή ότι από αυτά τα απόβλητα τα οποία θα οδηγηθούν στις μονάδες, θα παραχθούν υλικά αξιοποιήσιμα τα οποία θα μεταφερθούν σε κάποια συγκεκριμένα έργα, και πως όλα αυτά τα οποία βρίσκονται εδώ μπορούν να αξιοποιηθούν σε ποσοστό 95%. Δεν έχουμε άλλες ευκαιρίες, πρέπει να δράσουμε όλοι μας”.
Ο Γιάννης Λελεγιάννης, σύμβουλος την κοινότητας Ορμύλιας και εκπρόσωπος των εθελοντών της περιοχής δήλωσε ότι “από τον Μάρτιο ξεκινήσαμε μια δράση περιβαλλοντικών καθαρισμών σε συνεργασία με την οργάνωση ‘The Hives Project’ και ντόπιους εθελοντές. Σήμερα, σε συνεργασία με την ΑΝΑΚΕΜ, καθαρίζουμε μία από τις χωματερές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί παρανόμως στην περιοχή. Η σημερινή μέρα με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί είδα πάρα πολύ κόσμο να ευαισθητοποιείται και να συνδράμει σε μια τέτοια δράση, από την άλλη όμως, λυπάμαι για την παρουσία ανθρώπων που όφειλαν, καθώς έχουν την ευθύνη να καθαρίσουν τέτοια σημεία και τόσο καιρό κώφευαν επιδεικτικά. Ελπίζω η σημερινή δράση να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να μην πετάνε τα μπάζα και άλλα απόβλητα στα ποτάμια και να ενημερωθούν για το που πρέπει να τα πηγαίνουν, και από την άλλη να πιέσει τους αρμόδιους ώστε να δημιουργήσουν σημεία εναπόθεσης τέτοιων αποβλήτων προς ανακύκλωση”.
Η Σουζάνα, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης “The Hives Project”, αφού ευχαρίστησε την ΑΝΑΚΕΜ για τη διοργάνωση αυτής της δράσης κάλεσε τον κόσμο “να ξανασκεφτεί τις συνήθειές του, να καταναλώνει λιγότερο επειδή η ανακύκλωση είναι ένας σπουδαίος τρόπος τού πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα απόβλητα, αλλά δεν πρέπει να δημιουργούμε περισσότερα απόβλητα, γιατί η ανακύκλωση δεν είναι η λύση, η λύση είναι να παράγεις λιγότερα απόβλητα”.
Μετά τη Χαλκιδική, ανάλογες συμβολικές δράσεις θα υλοποιήσει η ΑΝΑΚΕΜ και σε δύο προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, συγκεκριμένα σε περιοχές του Δέλτα Αξιού και της λιμνοθάλασσας του Αγγελοχωρίου, αλλά και σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, στους Λαχανόκηπους του δήμου Θεσσαλονίκης. Σημαντικοί αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια της ΑΝΑΚΕΜ είναι οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αυτοδιοίκησης καθώς και τα μέλη εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κάθε περιοχή.