Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων

Τρίτη, 20/07/2021 - 11:51

Έναν ακόμη κρίκο στις θεσμικές παρεμβάσεις για την "πράσινη μετάβαση", χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο εισάγεται την Τρίτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κεντρική αντίληψη των ρυθμίσεων, που θα τεθούν προς ψήφιση, είναι η ενεργός συμμετοχή πολιτών, αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων, με κίνητρα και με κυρώσεις, στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, προκειμένου να μειωθεί η υγειονομική ταφή.

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο δύο Ευρωπαϊκές Οδηγίες της κεντρικής οικονομίας, με ποσοτικούς στόχους που τίθενται από το ενωσιακό δίκαιο, για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και των συσκευασιών, ενώ προάγεται η επαναχρησιμοποίηση ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόβλεψης για τη δημιουργία αποβλήτων. Όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση, προβλέπεται η διαμόρφωση οργανωμένων χώρων, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία, κλωστοϋφαντουργικά είδη. Τα προϊόντα αυτά θα ταξινομούνται και θα επιδιορθώνονται, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Ενθαρρύνεται, επίσης, η αναδιανομή τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, με προτεραιότητα στην ανθρώπινη διατροφή. Επίσης, τίθενται οι βάσεις για την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω», ως εργαλείο για τη μείωση της υγειονομικής ταφής και την προώθηση της ανακύκλωσης. Προωθείται παράλληλα ο οικολογικός σχεδιασμός συσκευασιών και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης των παιδιών στα σχολεία, καθόσον από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, εισέρχεται σε αυτά η υποχρεωτική χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιών, πλαστικών, μετάλλων, μπαταριών και αποβλήτων τροφίμων.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας αλλά και διατάξεις για τη χωροταξία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό

"Προάγουμε την κυκλική οικονομία και εισάγουμε εργαλεία πολιτικής και στρατηγικής για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να αυξηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας, και τελικά, να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους, οι οποίοι, βέβαια, ενσωματώνονται στο παρόν κείμενο και πάνω απ' όλα να αρχίσουμε να σεβόμαστε ως κοινωνία τους πόρους που καταναλώνουμε", ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνoς Σκρέκας και πρόσθεσε: "Πρέπει να καταλάβουμε και να εμπεδώσουμε πως για ό,τι χρησιμοποιούμε, ό,τι καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας είναι συγκεκριμένα τα αποθέματα στον πλανήτη. Εάν συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο, να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο στην καθημερινότητά μας, να καταναλώνουμε με τον ίδιο τρόπο, τότε μέχρι το 2050 θα χρειαστούν τρεις πλανήτες για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρώπινης κοινωνίας". Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο, ενσωματώνονται οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την ανακύκλωση. "Η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση αλλά και η ανακύκλωση αστικών αποβλήτων θα πρέπει να ανέλθουν σε ποσοστό τουλάχιστον 55% μέχρι το 2025, στο 60% το 2030 και 65% το 2035. Ενώ η ανακύκλωση των συσκευασιών σε PET θα πρέπει να ανέλθει σε ποσοστό τουλάχιστον 65% 2025 και 70% το 2030", επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα κόμματα

Στην επεξεργασία του νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, επανέλαβε πολλές φορές τα στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας στην παραγωγή αποβλήτων, για να υπογραμμίσει τη σημασία της θεσμικής παρέμβασης.

"Στην Ελλάδα παράγονται 28,3 τόνοι αποβλήτων ανά εκατομμύριο ΑΕΠ, την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17,5 τόνοι ανά εκατόμμυριο ΑΕΠ", είπε ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνοντας ότι "το νομοσχέδιο συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση. Συγκεντρώνει ρυθμίσεις σε ενιαίο, συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο. Εισάγει καινοτόμες διαδικασίες, επιχειρεί να βάλει στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας το σύνολο της κοινωνίας. Επιδιώκει να αλλάξει την κουλτούρα των Ελλήνων προκειμένου να συμβάλλουν με την ατομική ευθύνη, στην προστασία του περιβάλλοντος". Ο βουλευτής της ΝΔ επέκρινε τον "αρνητισμό" κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και τα κατηγόρησε ότι "υπερασπίζονται το ιδεολογικό τους μονοπώλιο, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα".

Ο Μάξιμος Σενετάκης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο προωθείται η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, η επαναχρησιμοποίηση, η εφαρμογή του συστήματος "πληρώνω όσο πετάω", η δημιουργία συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης σε νέα ρεύματα αποβλήτων. Ανέφερε, εξάλλου, ότι με το νομοσχέδιο προωθείται η χωριστή συλλογή αποβλήτων, η αναβάθμιση της ποιότητας των ανακυκλώσιμων υλικών και των μονάδων της επεξεργασίας αποβλήτων, η προώθηση του οικολογικού σχεδιασμού των συσκευασιών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σύστημα "πληρώνω όσο πετάω", ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε ότι είναι σύστημα που θα ενεργοποιήσει τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν καλές πρακτικές περιβαλλοντικής ευθύνης και να συμβάλλουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη διαλογή στην πηγή έως την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση.

"Οι Δήμοι θα διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη ανάλογα με τα πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με τα πόσα από αυτά ανακυκλώνει και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η αρχή θα γίνει τώρα και η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική από το 2023", είπε ο βουλευτής της ΝΔ και επισήμανε και τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία, από το 2023, συστήματος εγγυοδοσίας για συσκευασίες αλουμινίου και γυάλινες φιάλες μιας χρήσης με επιστροφή στον πολίτη του εγγυοδοτικού αντιτίμου, όταν επιστρέφει την κενή συσκευασία, όπως έχει ήδη θεσπιστεί για τις πλαστικές φιάλες".

Αναφορικά με την ιεράρχηση στη διαχείριση των αποβλήτων, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι "στην Ευρώπη η ενεργειακή αξιοποίηση αντιπροσωπεύει το 25% με 30% των αστικών στερεών αποβλήτων ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό κινείται στο 1,5%" και αναρωτήθηκε ποια είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης, "να συνεχίζουμε να τα πετάμε στις ρεματιές και στα δάση ή να τα θάβουμε;", γιατί "όλοι γνωρίζουμε ότι το 80% των αποβλήτων οδηγείται σε ταφή".

Ως βασική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το νομοσχέδιο προσδιόρισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος την κυβερνητική "επιλογή της καύσης αποβλήτων".

"Η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση, η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη διαλογή στην πηγή, η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και στην επαναχρησιμοποίηση. Η Ευρώπη δεν λέει ότι για να μην πηγαίνουν τα απόβλητα σε ρέματα και σε χωματερές, πρέπει να τα καίμε. Η Νέα Δημοκρατία έρχεται σήμερα και λέει ότι τον απίστευτο περιβαλλοντικό αναχρονισμό, ότι για να μην πηγαίνουν στα ρέματα και στις χωματερές, πρέπει να τα καίμε", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση ενισχύει την καύση εις βάρος της ανακύκλωσης και ότι δεν θα πιάσει τους στόχους για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση διότι δεν δίνει τα απαιτούμενα εργαλεία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε και τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα υπόγεια δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. "Η κυβέρνηση εισάγει ρύθμιση για κατ΄εξαίρεση ειδικό καθεστώς για την εγκατάσταση υπόγειων δικτύων χωρίς αδειοδότηση, σε δάση και δασικές εκτάσεις", είπε ο βουλευτής ενώ σχολιάζοντας το περιεχόμενο των πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ανάγει το ρουσφέτι σε επιστήμη και καταργεί όλον τον πολεοδομικό και χωρικό σχεδιασμό. Στο κλίμα αυτό, κατήγγειλε πληθώρα αποσπασματικών διατάξεων για την τακτοποίηση ημετέρων στο νομοσχέδιο με τρόπο που "ούτε στην περίοδο της ΕΡΕ και του Γκόρτσου δεν γίνονταν αυτά που περνάνε σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο" καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει μέχρι και την αύξηση συντελεστή δόμησης στα δώματα και την αλλαγή του προσδιορισμού της στέγης. Ο Σωκράτης Φάμελλος επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στις ρυθμίσεις για το Μάτι. "Πρόκειται για την απόδειξη της πολιτικής εξαπάτησης της ΝΔ που έλεγε ότι μέσα σε ένα χρόνο, από την ανάληψη της διακυβέρνησης θα έχει λυθεί η χωρική οργάνωση στο Μάτι. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει παράταση ενός έτους για να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη στο Μάτι", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και κατήγγειλε ότι μαζί αναστέλλεται και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου αν και εφαρμόζεται ήδη. "Ρουφεστολογική" χαρακτήρισε επίσης διάταξη που "νομοθετεί την άγρια Δύση και το...μπάτε σκύλοι αλέστε" διότι επιτρέπει "ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που θα τροποποιεί για ένα οικόπεδο τους όρους δόμησης και τις χρήσεις", διάταξη που προέβλεψε ότι θα έχει εφαρμογή για ξενοδοχειακές μονάδες και την ταύτισε με τις διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δυνατότητα αξιοποίησης τμημάτων περιοχών Natura. Ο Σωκράτης Φάμελλος, όπως και οι άλλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν την απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ. "Η κυβέρνηση χωρίς διαβούλευση κατέθεσε στη Βουλή την απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Πουλάτε τον ΔΕΔΔΗΕ, το δίκτυο μέσης τάσης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπάρχει μνημονιακή δέσμευση, χωρίς δημοσιονομικές δεσμεύσεις και εις βάρος των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ και του Δημοσίου, διότι η απόδοση του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι μεγαλύτερη από τα έσοδα που θα πάρει η κυβέρνηση", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

"Μας λέτε ότι πουλάμε το ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς να υπάρχει μνημόνιο και χωρίς να είναι υποχρεωτικό και τα λοιπά. Εδώ υπάρχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος. Τα έχουμε πει επανειλημμένα, εσείς έχετε άλλη άποψη, φέρατε το αποτέλεσμα που φέρατε, την ύφεση και τη στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας στην οποία φέρατε εσείς. Εμείς έχουμε έρθει μέσα σε δύο χρόνια και οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με τη δική σας διακυβέρνηση ως ποσοστό του ΑΕΠ" απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Θα είναι δύσκολο η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, τη χωριστή διαλογή, διότι υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και γιατί τα εργαλεία που προωθεί το νομοσχέδιο είναι ανεπαρκή, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης. "Βάζετε φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα χρόνια και βέβαια, μεταθέτετε το βάρος στους άλλους. Στην ανακύκλωση θα φταίνε οι Δήμοι στο τέλος ή και τα συστήματα ανακύκλωσης. Είναι το αντίστοιχο με την ατομική ευθύνη. Στο τέλος ο πολίτης φταίει για όλα..." ανέφερε ο Γιώργος Αρβανιτίδης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο "στρώνει το έδαφος στην καύση των απορριμμάτων και τη δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων. "Ειλικρινά, δεν έχουμε πειστεί πως οι Δήμοι της χώρας στην κατάσταση που είναι σήμερα, εκτός αν δεν την γνωρίζετε, θα καταφέρουν να πετύχουν ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων από το 20% σε 4 χρόνια στο 55%. Κάναμε 15 χρόνια για να φτάσουμε στο 20% και τώρα, να μας πείτε με ποιο τρόπο, με ποιες υποδομές, με ποια ΚΔΑΥ; Πείτε μας ότι θα πάρουμε τόσους κάδους, θα αλλάξουμε τα συστήματα, θα κάνουμε αυτό και ο κάθε Δήμος θα έχει αυτό το στόχο. Ας είμαστε σοβαροί. Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα φτάσουμε στο 50% στην ανακύκλωση; Μάλλον δεν έχετε πάει σε κανένα Δήμο και δεν έχετε δει κανένα ΚΔΑΥ πώς δουλεύει", είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: "Βάζετε μια σειρά υποχρεώσεις στους Δήμους και μάλιστα, με χρηματικές ποινές, εφόσον δεν συμμορφωθούν, οι οποίοι, είναι αμφίβολο κατά πόσο είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Με ποια μέσα και με ποιο προσωπικό; Το αποτέλεσμα θα είναι τελικά το κόστος να το πληρώσουν οι δημότες".

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτίδης, το Κίνημα Αλλαγής λέει ναι στην ανακύκλωση, αλλά όχι στην καύση απορριμμάτων και την αλόγιστη επιβάρυνση των δημοτών. Επίσης, τόνισε ότι για να είναι αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες οι πράσινες πολιτικές πρέπει να συνδιαμορφώνονται και να εμπλέκουν δημιουργικά τους πολίτες. "Λείπουν, δυστυχώς, από το σχεδιασμό σας η συνδιαμόρφωση αυτών των πράσινων πολιτικών και η ενημέρωση των πολιτών. Η κυβέρνηση με την προώθηση της καύσης των αποβλήτων βάζει εμπόδια στην προσπάθεια διαλογής με ξεχωριστά ρεύματα που προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες", είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Το νομοσχέδιο είναι υποταγμένο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Ο βουλευτής χαρακτήρισε προσχηματικές τις αναφορές στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση του πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων, τη μεγαλύτερη ανακύκλωση, και τόνισε ότι στόχος είναι η εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων και η ολοκληρωτική παράδοση του τομέα επεξεργασίας, δηλαδή, τις καρκινογόνες καύσεις, ανακύκλωσης και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο. Στόχος, επέμεινε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, "είναι να αποκτήσουν μεγαλύτερα κέρδη τα πράσινα επιχειρηματικά «κοράκια» του κλάδου, να τροφοδοτηθούν οι διάφοροι βιομηχανικοί κλάδοι με φθηνές εναλλακτικές πρώτες ύλες και καύσιμα σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών στρωμάτων. Τα μέγιστα κέρδη τους από κάπου πρέπει να βγουν. Τα μέγιστα κέρδη προϋποθέτουν μεγαλύτερους και περισσότερους ανταποδοτικούς φόρους, επιπλέον χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα, επιπλέον «βρώμικη» δουλειά από την πλευρά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Απόλυτα εναρμονισμένη δουλειά ακριβώς για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων".

"Απουσιάζει και σε αυτό το νομοσχέδιο κάθε πρόνοια για συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ασφαλή επεξεργασία των αποβλήτων. Σ' αυτήν περιλαμβάνεται και η υγειονομική ταφή, στις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται. Αντίθετα, προστίθενται διατάξεις που διευκολύνουν την ασύδοτη δράση των επιχειρηματιών, όπως οι παρεκκλίσεις και οι αιρεσιμότητες που τίθενται, ώστε να επιτρέπεται αντί να απαγορεύεται η ανάμειξη επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ διατηρείται η διάταξη του άρθρου 227 του Κλεισθένη, το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα αποδοχής και επικίνδυνων αποβλήτων στους ΧΥΤΑ των ΦΟΔΣΑ", κατήγγειλε ο Μ. Συντυχάκης.

"Προβλέπεται ο διαχωρισμός, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων των ΟΤΑ πρώτου βαθμού για χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί σε ποσοστό τουλάχιστον 55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035", είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε: "Χωρίς ένα πλαίσιο κυρώσεων και κινήτρων δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε και σήμερα υπάρχει η χωριστή διαλογή, αλλά, τελικά τα πλαστικά που συλλέγονται χωριστά καίγονται όταν δεν θάβονται μαζί με τα άλλα απορρίμματα. Είναι κοινό μυστικό σε όλους μας". Αναφερόμενος στο σύστημα "πληρώνω όσο πετάω", ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης προειδοποίησε ότι το μέτρο μπορεί να εκφυλλιστεί σε εισπρακτικό, αντί να λειτουργήσει ως ένα σύστημα προστασίας του περιβάλλοντος. "Εισάγεται το σύστημα "πληρώνω όσο πετάω" για ΟΤΑ με πληθυσμό άνω των 100.000 και 20.000 από το 2023 και το 2028 αντίστοιχα. Η ιδέα φαίνεται εύλογη. Το βασικό ζήτημα, όμως, είναι το πώς θα διαπιστώνεται η πραγματική ποσότητα παραγόμενων αποβλήτων των νοικοκυριών. Περιμένουμε απάντηση από τον υπουργό. Οι δημότες, πάντως ούτως η άλλως πληρώνουν τέλη, οπότε δεν θα πρέπει το παρόν να οδηγήσει σε συνολικά υψηλότερη τιμή. Από την άλλη πλευρά, τα φτωχά νοικοκυριά δεν πετάνε πολλά, ενώ τα περισσότερα σίγουρα πετιούνται από τα πλούσια, που δεν τα ενδιαφέρει κάποιο επιπρόσθετο κόστος αποκομιδής. Επομένως, το μέτρο μπορεί να εκφυλιστεί σε εισπρακτικό και όχι σε περιβαλλοντικό, ενώ το ζητούμενο είναι η μείωση των αποβλήτων", ανέφερε ο Βασίλης Βιλιάρδος.

"Το θέμα της καύσης και είναι πρώτο και βασικότερο γιατί εδώ πέρα, αυτό που μας φέρνετε είναι η σταδιακή μετατροπή της χώρας σε υψικάμινο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης", ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε: "Δεσμευόμενοι για τέτοιες τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, απορριμμάτων και φτιάχνοντας τόσο τεράστιες μονάδες επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων γινόμαστε η καλύτερη χώρα για την εισαγωγή αποβλήτων, απορριμμάτων δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Βόλο, όπου γίνεται καύση απορριμμάτων σε τσιμεντοβιομηχανία, γίνεται εισαγωγή απορριμμάτων από το εξωτερικό. Στη Φυλή με ένα πανάκριβο εργοστάσιο, που το διαχειρίζεται ιδιώτης, το οποίο το χρηματοδοτούμε ξανά και ξανά και ξανά, με τεράστιο ετήσιο κόστος για να παράγει από τα σκουπίδια, να τα παίρνει και να μην τα θάβει , αλλά να τα επεξεργάζεται, να παράγει RDF, δηλαδή, αυτό που λένε οι βιομηχανίες της καύσης ότι θέλουν να αξιοποιούν για να καίνε στα εργοστάσια καύσης. Τι γίνεται το RDF, που αυτή η πανάκριβη μονάδα στον ΧΥΤΑ Φυλής το επεξεργάζεται και το κάνει από απορρίμματα υλικό καύσης; Θάβεται στο ΧΥΤΑ Φυλής μαζί με ότι άλλο παράγει αυτό το εργοστάσιο. Εκτός από την ελάχιστη ανακύκλωση, θάβεται το κομπόστ, που δημιουργείται από αυτό το εργοστάσιο και πάρα, πάρα πολλά ακόμη". Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 προειδοποίησε ότι "με συμπαιγνία των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ", οι πολίτες θα πληρώσουν σε χρήμα και με την υγεία τους. "Μας κλειδώνετε σε μια δυστοπία όπου οι πολίτες θα έχουν επιπτώσεις από τη βιοσυσσώρευση τη διαχρονική των διοξινών στον οργανισμό τους. Θα έχουν επίπτωση από το κόστος που θα πληρώνουν κάθε φορά που δείχνουν λιγότερα σκουπίδια στους ιδιώτες, όπου ιδιωτικοποιούνται τα απορρίμματα, από αυτά που έχετε δεσμευτεί. Και να θυμίσω ότι στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι διπλάσιες οι ποσότητες του κανονικού. Φαντάζομαι αντίστοιχα θα είναι και παντού αλλού. Και στη συνέχεια οι πολίτες βέβαια θα έχουν επιπτώσεις πληρώνοντας πάλι από την τσέπη τους κάθε φορά που κάνουν λιγότερη ανακύκλωση", ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

ΑΠΕ ΜΠΕ